Data: 2005-03-24 13:53:09
Temat: Re: karmelizowany cukier .. bardziej miekki ?
Od: Chesky <c...@N...net.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
pusiak napisał(a):
> A jak dokładnie to się robi z tym masłem i jajkiem? Masło rozpuścić?
> pusiak
400g cukru
300g masla
4-5 zoltek (lub 2-3 cale jajka jesli komus sie nie chce bawic
w oddzielanie)
rozpuszczamy na malym ogniu maslo i dajemy polowe cukru
najlepiej puder - lepiej sie bedzie rozpuszczal w masle
czyli 200g, pozniej dodajemy do tego zoltka (jajka)
plomien uprzednio zminimalizowac zeby jajka sie nie sciely,
mieszamy i mozna wtedy zwiekszyc ogien by lekko zagotowac.
Drugie 200g cukru(zwykly) karmelizujemy,
jak cukier sie skarmelizuje odrazu mieszamy obydwie masy
na lekkim ogniu.
-
|