Data: 2004-03-17 21:20:21
Temat: Re: kaszanka
Od: m...@p...onet.pl
Pokaż wszystkie nagłówki
> poszukuje przepisu na wykonanie kaszanki
Witam!
Kaszanka:
2 kg skórek ze sloniny, obrzynków z mięsa, płuc, serca
2 kg kaszy gryczanej grubej
2 szklanki krwi wieprzowej
sól do smaku
1 łyżeczka pieprzu
3 plaskie łyżeczki majeranku
grube jelita wieprzowe
Skórki, płuca, serce i okrawki mięsa gotujemy do miękkości z warzywami.
Odcedzamy i studzimy.
Kaszę wrzucamy do pozostałego wywaru / 2 razy tyle rosołu co kaszy/ i gotujemy.
Gdy kasza jest prawie miękka, wlewamy krew i mieszamy, pozostawiamy pod
przykryciem 15-20 minut.
Ugotowane mięso mielimy lub drobno siekamy, doprawiamy i dodajemy do kaszy.
Można dodać skwarki.
Ciepłą masę nakładamy do jelit.
Kiszki wkładamy do wrzącej wody i gotujemy na wolnym ogniu ok. 40 minut.
Smacznego!
pzdr.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|