Data: 2001-12-10 10:07:05
Temat: Re: kawa po irlandzku, pomocy!!!
Od: "Katarzyna Mikołajczyk" <K...@c...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik <s...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:762d.00000496.3c11d98c@newsgate.onet.pl...
> Chcialam zrobic kawe po irlandzu ale niestety mam problem z tym zeby
wlewana
> smietana utzrymala sie na wierzchu, opada na dno i miesza sie z calym
napojem.
> Moze ktos wie jaki rodzaj smietany powinnam uzyc zeby pozbyc sie tego
efektu.
> Bita smietana odpada, bo podobno prawdziwa kawa po irlandzku jest ze
zwyklej
> smietany, tylko cala sztuka polega na odpowiednim doborze rodzaju smietany
i
> umiejetnym jej wlaniu do kieliszka (to juz opanowalam)
> Prosze o pomoc!!!
Może pomogą moje obserwacje z przyrządzania kawy z advocatem w jednej z
krakowskich knajpek:
na spód advocat
na advoacata łyżeczką wkładano spienione ciśnieniowym ekspresem do kawy
mleko (łaciate 2%)
a potem cienkim strumyczkiem lano "przez" to mleko kawę, która to mleko
podnosiła do góry i powstawały 3 warstwy.
Kasia
|