Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!news2.icm.edu.pl!new
s.onet.pl!not-for-mail
From: "Robert" <r...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: kebab z kurczaka
Date: Fri, 26 Sep 2003 22:26:14 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 26
Sender: r...@p...onet.pl@212186138004.15.tuwien.teleweb.at
Message-ID: <bl27bs$otr$1@news.onet.pl>
References: <bkvn1j$ksp$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: 212186138004.15.tuwien.teleweb.at
X-Trace: news.onet.pl 1064607932 25531 212.186.138.4 (26 Sep 2003 20:25:32 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 26 Sep 2003 20:25:32 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1123
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1123
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:174541
Ukryj nagłówki
Uzytkownik "RKubiak" <r...@p...onet.pl> napisal w
wiadomosci news:bkvn1j$ksp$1@news.onet.pl...
> Hello
> przegladalem archiwum grupy, ale znalazlem najrozniejsze wariacje na
> temat kebabu, natomiast nie znalazlem nic co pozwoliloby mi przygotowac
> kebab z kurczaka w domu. Jesli oczywiscie jest to w ogole mozliwe.
> kiedy zamawiam w barach kebab pojawia sie pytanie mieso wolowe czy
> kurczak? wybieram kurczaka i bardzo mi smakuje. chcialbym cos takiego
> przyrzadzic w domu, ale nie dysponuje pionowym grilem.
Niestety raczej ci sie to nie uda.
Podstawa kebabu, a scislej mówiac SHOARMY (bo tego pewnie szukasz) jest
wlasnie sposób opiekania miesa. Przyprawy tez sa bardzo istotne ale bez
pionowego grilla nawet nie zblizysz sie do tego smaku.
Pogogluj sobie hasla: shoarma i shawerma - znajdziesz troche przepisów.
Wiekszosc oczywiscie bedzie wymagala "przyprawy do shoarmy" - bo to tez
tajemnica :) - ale nie wszystkie.
Natomiast kebab to mieso mielone (cielecina lub baranina) "nadziane" na
patyk podobny do szaszlyka (tylko wiekszy) i zapiekany nad ogniem.
pozdr. Robert
|