Data: 2003-09-26 20:26:14
Temat: Re: kebab z kurczaka
Od: "Robert" <r...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Uzytkownik "RKubiak" <r...@p...onet.pl> napisal w
wiadomosci news:bkvn1j$ksp$1@news.onet.pl...
> Hello
> przegladalem archiwum grupy, ale znalazlem najrozniejsze wariacje na
> temat kebabu, natomiast nie znalazlem nic co pozwoliloby mi przygotowac
> kebab z kurczaka w domu. Jesli oczywiscie jest to w ogole mozliwe.
> kiedy zamawiam w barach kebab pojawia sie pytanie mieso wolowe czy
> kurczak? wybieram kurczaka i bardzo mi smakuje. chcialbym cos takiego
> przyrzadzic w domu, ale nie dysponuje pionowym grilem.
Niestety raczej ci sie to nie uda.
Podstawa kebabu, a scislej mówiac SHOARMY (bo tego pewnie szukasz) jest
wlasnie sposób opiekania miesa. Przyprawy tez sa bardzo istotne ale bez
pionowego grilla nawet nie zblizysz sie do tego smaku.
Pogogluj sobie hasla: shoarma i shawerma - znajdziesz troche przepisów.
Wiekszosc oczywiscie bedzie wymagala "przyprawy do shoarmy" - bo to tez
tajemnica :) - ale nie wszystkie.
Natomiast kebab to mieso mielone (cielecina lub baranina) "nadziane" na
patyk podobny do szaszlyka (tylko wiekszy) i zapiekany nad ogniem.
pozdr. Robert
|