Data: 2002-12-16 09:13:04
Temat: Re: kiszenie burakow na barszcz - relacja
Od: "asia" <a...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Maciek" <d...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:atk3fg$kak$1@news.onet.pl...
> A czy ktoś ma pomysł co zrobic z burakami po zakwasie?
>
ja mam, wczoraj robilismy eksperyment, bo szkoda nam bylo wywalic kg
ukiszonych buraków
troche zjedlismy tak po prostu, dobre, ale ile mozna.
potem moj mężuś stwierdzil ze utrze je na tarce (drobnej) i tak zrobił.
dodalismy pieprzu, ciut soli, chrzan bylby tez ok, ale akurat nie mielismy.
Nawet tez dobre to bylo, ale jednak nie to.
I w koncu zrobilam zupe, bulion, warzywa (marchew, pietruszka, seler i 1
cebula) pogotowalam do miekkosci i dodalam te starte buraczki. przyprawilam
majerankiem, dodalam natki piertuszki, zagęścilam mąką. Nawet dobre wysżło.
Zjemy to dzis z puree ziemniaczanym i będzie ok.
ogólnie kierowalam sie tym, ze jesli mozna z kiszonych ogórków zrobic zuper
to czemu nie z buraków.
Asia
|