Data: 2004-09-07 08:47:57
Temat: Re: kiszona papryka
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
In article <413d619f$1@news.home.net.pl>,
Krystyna Chiger <k...@p...pl> wrote:
> Wladyslaw Los wrote:
> (...)
> > skoro napisałeś o
> > pasteryzacji kiszonej papryki, a więc produktu już w pewien sposób
> > zakonserwawanego, chciałbym się dowiedzieć, czy rzeczywiście masz
> > możliwość takiego go dalszego zakonserwowania, żeby nie zmienił
> > własności, a dłużej zachował świeżość, czy też po prostu ugotujesz tę
> > paprykę w słoikach. ;-)
>
> A jak nazwać przerwanie procesu kiszenia? Znajoma wkładała słoiki z
> ogórkami na chwilę do gotującej się wody, co podobno miało zatrzymać
> kiszenie i ogórki zachować w stanie prawie małosolnym.
To ciekawe, a zapewna była to forma prostej pasteryzacji. A propos --
długo się potem takie ogórki trzymały?
Władysław
|