Data: 2003-08-10 14:54:34
Temat: Re: kluski przecieraki - pytanie
Od: Ti`Ana <yennefer12*antyspam*@go2.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Sun, 10 Aug 2003 16:24:43 +0200, Waćpanna lub Waćpan wiku, w wiadomości
<3...@r...pl> zawarł, co następuje:
> moja sp. babcia robila kluski, ktore zwala przecierakami, niestety mama
> nie zainteresowala sie jak je sie robi i babcia wziela tajemnice do
> grobu i juz nigdy nie dane mi bylo sporobowac tego przysmaku
> moze ktos wiec je jak sie robi, bo od lat wzdycham do tego dania
> podpowiedz: pamietam, ze babcia tarla surowe ziemniaki cos tam dodawala,
> az powstawala masa, ktora pozniej wrzucala do wody
> potem smazyla ugotowane kluski na slonince i podawala z podsmazana
> kiszona kapusta, mniam mniam
jak dla mnie wygląda to na poznańskie szare kluski
u mnie robi się tak - utrzeć surowe ziemniaki, odstawić, zlać wodę, trochę
posolić i dodawać mąki - na oko, żeby kluska wrzucona na wrzącą wodę się nie
rozpadła (a nakładamy jak kulski kładzione)... i tyle, jak wypłyną, so
ugotowane. potem można odsmażać na słonince, można posypywać twarogiem
(rekomendacja prof. Raszewskiego), a kapusta do nich niezbędna!
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
Partia Przeciwników Wątróbki a do tego Czarodziejka ;)
http://pyrypy.poznan4u.com.pl/pyrypy.php?state=showu
ser&userid=39040
|