Data: 2004-03-03 14:57:43
Temat: Re: kluski śląskie z mięsem
Od: "Iwona" <i...@W...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Izza ( i...@p...onet.pl ) napisał:
> Iwona wrote:
> >
> > Nie faszerowałam jeszcze kluchów śląskich... ale do samych klusek dajemy
> > jajko, więc czemu tu nie dać.
> >
> do tradycyjnie robionych kluch slaskich nie dodaje sie jajka:P
Może to wynika ze zwykłej oszczędności...ja zawsze dodawałam jajko.
Wychodziło O.k.
Nie mieszkam już na śląsku, ale myślę, że wiele się nie zmieniło od tamtego
czasu, ale chyba nie...
Cytat opinii ze stronki http://www.mniammniam.pl/p.php?p=370
"Poniewaz mieszkam na Slasku pozwolę sobie na dodanie swojej opinii. Kluski
tradycyjnie robi się w ten sposób że ugotowane ziemniaki (nieważna jaka
ilość bo to zależy od ilości gości na naszym obiedzie) przeciska sie przez
taka specjalna praskę do ziemniaków (tudzież do białego sera) - i raczej
odradzam zwyczajne ubijanie (wtedy moga powstac grudki ze źle ugniecionych
ziemniaczków i kluchy będa do kitu). Jak już mamy przeciśnięte te ziemniaki
to w naczyniu, w którym je mamy, robimy krzyżyk i wybieramy 1/4 masy
ziemniaczanej, dokładnie w miejsce tej 1/4 ziemniakow dodajemy mąkę
ziemniaczana i 1 jajko (chyba ze gotujemy dla calej armii wtedy dodajemy 2
jajka). Calość mieszamy i robimy kulki z dziurkami. Gotujemy we wrzącej
osolonej wodzie bardzo powoli. Ważne jest aby do garnka wkladać niewielkie
ilości kluseczek.
Maduniaa [6.05.2002 11:48]"
Iwona
|