Data: 2007-06-30 08:51:23
Temat: Re: knedliki
Od: Panslavista <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
On 30 Cze, 10:06, "czeremcha " <c...@g...pl> wrote:
> Panslavista <p...@w...pl> napisa (a):
>
> > Da em kiedy przepisy na knedle:
>
> Ale Slavi, pytanie dotyczy knedlików, nie knedli.
>
> Knedliki, które jada am w czeskich restauracjach, zawsze by y dro d owe.
> Knedliki kupowane w sklepach - do odgrzania - te by y dro d owe. Kupowa am
> te gotowe, czeskie suche mieszanki - i one raczej dro d y nie zawiera y.
> Patrz c na ró norodno przepisów mo na chyba stwierdzi , e
> okre lenie "knedlik" ma tyle znacze , co "kluska".
>
> Ania
>
> --
> Wys ano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl ->http://www.gazeta.pl/usenet/
Knedle - zdrobniale - knedelki (knedliki) - znam wiele rodzajów:
dro dzowe na parze i gotowane w wodzie, z bu k , z serem.
ziemniaczane - ciasto z gotowanych ziemniaków nadziewane kie bas ,
liwkami..
ziemniaczane - z serem
ciasto podobne do nale nikowego tylko troch g stsze - wymieszane z
posiekanymi jab kami - lekko zrumienione mase ko, cukier, cynamon, na
liwki podobnie
|