Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!pwr.wroc.pl!panorama.wcss.wroc.pl!news.man.poznan.pl!news.task.g
da.pl!orion.cst.tpsa.pl!news.tpnet.pl!not-for-mail
From: e...@p...com (Mariusz Marczak)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: kolduny raz jeszcze
Message-ID: <3...@n...tpnet.pl>
References: <3...@p...wp.pl> <1eebg2h.22asg4oiu5xoN%wlos@tele.com.pl>
<1eebhp8.23sknr1jw0l34N%wlos@tele.com.pl>
X-Newsreader: Forte Agent 1.5/32.451
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 41
Date: Tue, 25 Jul 2000 11:41:49 GMT
NNTP-Posting-Host: 195.116.26.202
X-Complaints-To: a...@t...pl
X-Trace: news.tpnet.pl 964525309 195.116.26.202 (Tue, 25 Jul 2000 13:41:49 MET DST)
NNTP-Posting-Date: Tue, 25 Jul 2000 13:41:49 MET DST
Organization: TPNET - http://www.tpnet.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:31780
Ukryj nagłówki
On Tue, 25 Jul 2000 06:52:50 GMT, w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
wrote:
>Wladyslaw Los <w...@t...com.pl> wrote:
>
>
>>
>> Niestety nie potrafie w tej chwili wygrzebac przepisu na typowe kolduny,
Podaje za L.Cwierczakiewicz: (kodowanie Win95)
45. Prawdziwe kołduny litewskie.
Funt polędwicy wyżyłować i pokrajać w drobne kawałeczki, jak łebki od
szpilek, wyraźnie zastrzegam, żeby nie siekać; funt łoju nerkowego
wołowego posiekać na masę, posolić, popieprzyć ; dwie cebule średniej
wielkości pokrajać i w małym rondelku pod pokrywą dusić wraz z żyłami
i resztkami mięsa, podlewając odrobiną bulionu, następnie utłuc tę
cebulę wraz z mięsem w moździerzu, przefasować przez rzadkie sito i
włożyć w przygotowane mięso. Zrobić ciasto z najpiękniejszej mąki,
biorąc na kwartę mąki jedno jajko i tyle zimnej wody, ile potrzeba,
aby ciasto nie było twarde, rozwałkować jak najcieniej, układać na nie
kupki mięsa i zwijać jak pierogi, jednak luźno, aby tak mięso jak
tłuszcz, miały miejsce wypełnić ciasto. Wykrawać kieliszkiem z
cienkiego szkła, zawijać, mocno zlepiając brzegi. Mieć już gotową wodę
gorącą w bardzo szerokim rondlu, wrzucić, gotować aż wypłyną i zaraz
wybierać łyżką durszlakową, żeby się nie przegotowały, bo mięso
stwardnieje.
Podać przed rosołem lub barszczem czystym, niczem nie polewając.
Jeżeli mają zrobione leżeć, trzeba przykryć wilgotnem płótnem.
365 Obiadów - W-awa 1907
Smacznego :-9
Mariusz Marczak
Merlin
2B || !2B
http://www.kuchnia.3miasto.pl "Wirtualna Kuchnia Polska"
(było: http://friko3.onet.pl/el/kuchnia "Wirtualna Kuchnia Polska")
http://www.elblag.info.pl Internetowy informator Elblag i Okolice
http://ebowo.vc.pl Kanal IRC #EBowo
|