Data: 2000-07-25 11:41:49
Temat: Re: kolduny raz jeszcze
Od: e...@p...com (Mariusz Marczak)
Pokaż wszystkie nagłówki
On Tue, 25 Jul 2000 06:52:50 GMT, w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
wrote:
>Wladyslaw Los <w...@t...com.pl> wrote:
>
>
>>
>> Niestety nie potrafie w tej chwili wygrzebac przepisu na typowe kolduny,
Podaje za L.Cwierczakiewicz: (kodowanie Win95)
45. Prawdziwe kołduny litewskie.
Funt polędwicy wyżyłować i pokrajać w drobne kawałeczki, jak łebki od
szpilek, wyraźnie zastrzegam, żeby nie siekać; funt łoju nerkowego
wołowego posiekać na masę, posolić, popieprzyć ; dwie cebule średniej
wielkości pokrajać i w małym rondelku pod pokrywą dusić wraz z żyłami
i resztkami mięsa, podlewając odrobiną bulionu, następnie utłuc tę
cebulę wraz z mięsem w moździerzu, przefasować przez rzadkie sito i
włożyć w przygotowane mięso. Zrobić ciasto z najpiękniejszej mąki,
biorąc na kwartę mąki jedno jajko i tyle zimnej wody, ile potrzeba,
aby ciasto nie było twarde, rozwałkować jak najcieniej, układać na nie
kupki mięsa i zwijać jak pierogi, jednak luźno, aby tak mięso jak
tłuszcz, miały miejsce wypełnić ciasto. Wykrawać kieliszkiem z
cienkiego szkła, zawijać, mocno zlepiając brzegi. Mieć już gotową wodę
gorącą w bardzo szerokim rondlu, wrzucić, gotować aż wypłyną i zaraz
wybierać łyżką durszlakową, żeby się nie przegotowały, bo mięso
stwardnieje.
Podać przed rosołem lub barszczem czystym, niczem nie polewając.
Jeżeli mają zrobione leżeć, trzeba przykryć wilgotnem płótnem.
365 Obiadów - W-awa 1907
Smacznego :-9
Mariusz Marczak
Merlin
2B || !2B
http://www.kuchnia.3miasto.pl "Wirtualna Kuchnia Polska"
(było: http://friko3.onet.pl/el/kuchnia "Wirtualna Kuchnia Polska")
http://www.elblag.info.pl Internetowy informator Elblag i Okolice
http://ebowo.vc.pl Kanal IRC #EBowo
|