Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not
-for-mail
From: "Derella" <d...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: kompot z suszu - help me please...
Date: Sun, 14 Dec 2003 12:12:33 +0100
Organization: news.onet.pl
Lines: 32
Sender: d...@p...onet.pl@systemy177.toya.net.pl
Message-ID: <brhgnc$r5q$1@news.onet.pl>
References: <brd5ki$2v1$1@news.onet.pl> <brhb7k$5t1$1@inews.gazeta.pl>
<brhfc9$m0o$1@news.onet.pl> <141220031200177903%wlalos@onet.pl>
NNTP-Posting-Host: systemy177.toya.net.pl
X-Trace: news.onet.pl 1071400492 27834 217.113.225.177 (14 Dec 2003 11:14:52 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 14 Dec 2003 11:14:52 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:183135
Ukryj nagłówki
>
> To przecież najprostsza rzecz pod słońcem. Ok. 1/2 kilo suszonych
> owoców (śliwek, jabłek, gruszek, u mnie w domu też fig) moczy się przez
> noc w wodzie. Następnego dnia dodaje ok. pół szklanki cukru i gotuje,
> ok. kwadransa, aż owoce będą gotowe. Jak kto lubi, może do gotowania
> dodać przyprawy -- skórkę pomarańczową, goździki, cynamon.
>
> Władysław
Ja w tym roku wyprobuje przepis z "Kuchni". Jest on troche inny od tego
tradycyjnego i mam nadzieje, ze rownie smaczny :)
Skladniki:
1 pomarancza
po 25 dag suszonych sliwek, moreli i fig
2 szkl bialego wytrawnego wina
1/3 szklanki cukru
miazsz z 1 laski wanilii
Pomarancze obrac, wycisnac sok, a skorke oczyscic z bialej blonki i pokroic.
Do rondla wrzucic skorke, cukier i miazsz wanilii. Dodac sok, wino i 3
szklanki wody. Gotowac 5 minut na malym ogniu bez przykrycia, odczasu do
czasu mieszajac.
Figi pokroic na cwiartki, wlozyc do kompotu i gotowac 5 min. Dodac morele i
sliwki, przykryc i gotowac jeszcze 8-10 min.
--
Pozdrawiam
Anna z Lodzi
|