Data: 2001-11-28 10:52:26
Temat: Re: konfitura mmm, jak zrobic?
Od: <k...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Bo mniemam ze domowa lepsza niz kupna. Choc bardzo mocno polecam konfiture
> cytrynowa, ktora kupuje sie w sklepach z herbata. Ale jest okropnie droga
> natomiast w smaku genialna:-)
Można kupić? Bo ja od lat sama robię... Cytryny o ładnej skórce ( szorowane
parzone i takietam) gotuje w wodzie tak długo, aż wchodzi słomka ( to znaczy
mój paznokieć). Niech ostygną w tej wodzie, potem wode odlać, a same cytryny
pokroic jak najcieniej, przy okazji odrzucając pestki. Zrobic syrop ( na 4
cytryny jakies 1/2 kg cukru i 1 szklanka wody), na wrzący wrzucic pokrojone
cytryny. Gotować na małym ogniu, aż sie wszystko zrobi szkliste. Gotowe GORĄCE
wkładać do małych słoiczków, żeby sie twisty zassały. Uwaga: otwarty słoik
szybko zjadać, bo plesnieje błyskawicznie.
A jesli kto ma ochote na przepis na ciasto z tą konfiturą...
pozdrawiam konfiturowocytrynowo QD
PS Generalnie tę konfiture na Kakukazie wymyślili.QD
>
>
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|