Data: 2005-01-28 14:15:12
Temat: Re: kopytka
Od: "Kaska W" <t...@h...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "ropucha" <r...@a...pl> napisał w wiadomości
news:ctdf78$e6r$1@news.onet.pl...
> Witam wszystkich bardzo serdecznie
>
> Właśnie zaczęłam odkrywać uroki gotowania (w życiu nie sądziłam że coś
> takiego napiszę, ale jak już się dorobiłam własnej kuchni to zaczęły sie
we
> mnie jakieś dziwne rzeczy dziać :)
> Wpadłam ostatnio na pomysł zrobienia kopytek (mam olbrzymią książkę pt
> Kuchnia Polska przepisy dawne i nowe - kilogram ziemniaków, dwie szklanki
> mąki, 2 jajka) Ale wyszły mi trochę twardawe te kopytka. Przy zagniataniu
> ciasta podsypałam może trochę więcej mąki, bo ciasto ciągle się kleiło.
Czy
> do zrobienia kopytek to to ciasto ma być takie klejące, czy nie? Bo w
> książce napisano, że ciasto ma być gładkie - dla mnie to ozanaczenie jest
> niejasne, może za mało jajek? Uwielbiam kopytka i chciałabym się nauczyć
je
> dobrze robić, ale nie wiem co mam poprawić w ich wykonaniu. Pomóżcie :)
>
> ropucha
Zdecydowanie za duzo i jajek i maki:-) Na kilogram ziemniakow wystarczy 1
jajko i niecala szklanka maki
Niezle tez im robi dodanie lyzki masla
Sporo tez zalezy od ziemniakow Musza byc i dobrze wytudzone i przedtem
odparowane
Czy ciasto wychodzi gladkie czy nie zalezy tez od gatunku ziemniakow ale
jakie sa najlepsze na kopytka niestety nie wiem Moze ktos z grupowiczow
podpowie:-)
Kaska
|