Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!newsfeed.silweb.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: ":: Solana ::" <s...@h...NO-SPAM.com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: kottbullar i pitipanna
Date: Thu, 1 Dec 2005 15:17:43 +0100
Organization: Onet.pl
Lines: 40
Message-ID: <dmmvau$8qo$1@news.onet.pl>
References: <dmmkhg$oln$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: h28n1c1o859.bredband.skanova.com
X-Trace: news.onet.pl 1133445280 9048 213.65.44.28 (1 Dec 2005 13:54:40 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...onet.pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 1 Dec 2005 13:54:40 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1506
X-Sender: e69gTuBfDzMX7FiWXNbX23gn4NB42Lk2
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1506
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:254357
Ukryj nagłówki
"batory" <b...@b...poczta.onet.pl> skrev i meddelandet
news:dmmkhg$oln$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witam, proszę, tylko nie google, bo tam już byłam. Chcę zrobić
kottbullary, ale
> takie z ziemniakami, nie z bułką. Próby z bułką już mam za sobą - takie
sobie
> wyszło, nijak się nie umywa do kottbullarów, które się kupuje we Szwencji
w
> pierwszym lepszym sklepie (w opakowaniach po 1 i po 2 kilo). Ziemniaki
> ugotowane, mięsko kupię wracając z pracy. Chodzi mi tylko o proporcje
> ziemniaki/mięsko/śmietanka. I czy one są takie miło ostre od pieprzu czy
coś
> innego trzeba dać? No i obróbka cieplna - w googlach odnalazłam dwie
szkoły - 1.
> smażyć potrząsając i 2. piec w piekarniku.
Nie bede podawac kolejnego przepisu, ale ja robie z maka ziemniaczana,
platkami owsianymi i maka. Smietany ani ziemniakow nigdy nie daje.
Smazy sie potrzasajac, co jest dosc irytujace, tak wiec zawsze zamiast kulek
robie kotlety lub tzw. bochenki (piecze sie je w piekarniku).
Podaje sie z malym makaronem, ziemniakami lub pure ziemn oraz borowkami.
Mozna tez w wersji luksusowej zrobic z sosem smietanowym.
> Do kottbularów by mi pasowała pitipanna (czy tak się pisze?),
Pytt i panna lub pyttipanna.
Jest to osobne danie i nie podaje sie go z innym miesem (chyba ze sa to
swieta BN, wtedy robi sie kilkanascie tego typu potraw). Podajesz z
buraczkami w paski w occie i z jajkiem sadzonym.
Kiedys zaserwowalam mojej przyjaciolce z ogorkami w occie (myslalam, ze moze
byc obojetnie co, aby kwasne) i powiedziala bardzo zdziwiona, ze "NIGDY
jeszcze nie jadla pytt i panna z ogorkiem" ;-) ROTFL :-) Ale coz, takie sa
zwyczaje.
pozdrawiam
magda
|