Data: 2005-08-15 01:47:18
Temat: Re: krab - z czym sie to je?
Od: campi <n...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ewa (siostra Ani) N. wrote:
> Le dimanche 31 juillet 2005 ? 22:59:27, dans <dcje2h$sh9$1@inews.gazeta.pl> vous
écriviez :
>
>
>>Ewa napisala, ze najwiecej miesa jest w lapach, ale krab ma tylko chude
>>nozki :-). Najbardziej interesuje mnie co trzeba wyciac przed
>>przyrzadzeniem.
>
>
> Nalezy wyjac wnetrznosci (no, jelita) , a zostawic brunatny
> (zazwyczaj) tluszcz, W lapach (nawet cienkich) zazwyczaj troche miesa
> jest, to oczywiscie zalezy od gatunku kraba.
> Nastepnie pokroic (jezeli trzeba to tasakiem...) skorupe i gotowac z
> aromatami (np. to co podal Wladyslaw Los do nozek akurat do kraba sie
> tysz by nadawalo, tylko ocet bym zlikwidowala).
>
>
> Ewcia
>
Tak czytam Ewcio, i mysle czy z tego nie bedzie przypadkiem Trzeciej
Swiatowej.
Przypomina mi to wizyte w historycznym Louisbourgu w Nowej Szkocji,
gdzie postanowilismy sie zrujnowac na dobre lokalne morskie zarcie.
Trafilo na te urocza restauracje:
http://grubstake.ca/menu.html
(Polecam!)
Do krabow podali przystawki i miske z woda oraz cytryne. Ze wsi jestem i
wydawalo mi sie ze to do popicia. Tylko szybka reakcja uratowala przed
wstydem. Woda i cytryny byly do moczenia palcow, ktore to nabieraja
zapachu po recznym traktowaniu krabow.
Pamietaj o tym! :-)
|