Data: 2002-08-30 22:51:09
Temat: Re: krewetki - 7 przepisow
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
gwiazDora wrote:
> Czy mozecie podratowac mnie jakimis przepisami na krewetki (w salatkach,
> albo w jakichs sosach), bo mnie ich na urodziny mej brzemiennej siostry
> trza.
Mix siedmiu pomyslow z mojego archiwum:
--GAMBIERI con prosciutto
Krewetki zawiniete w szynke parmenska jak kocyk, ulozone w zaroodpornym
naczyniu, posypane parmezanem, zapieczone az krewetki dojda.
--Z PESTO na patelni:
Usmazyc krewetki na goracej oliwie. Dodac lyzke pesto, wymieszac,
podawac na lisciach salaty lub z makaronem.
--KREWETKI Z MAKARONEM na dwie osoby I
Duza garsc krewetek
czerwona papryka
galazka rozmarynu
zabek czosnku, pokrojony w plasterki
10 kropel ostrego oleju
4 lyzki dobrej oliwy
makaron
Ugotowac makaron (al dente) na dwie osoby, najlepiej linguine.
Krewetki obrac, naciac grzbiety, wyjac srodkowa zyle, oplukac i osuszyc.
Na duzej patelni rozgrzac oliwe, dodac rozmaryn, czosnek. Gdy czosnek
zmatowieje, ale nie zbrazowieje, dodac papryke, podsmazyc, az zwiednie,
1-2 minuty. Dodac krewetki i ostry olej, smazyc mieszajac, az krewetki
zmienia kolor, wyjac rozmaryn i odrzucic. Dodac ugotowany makaron,
wymieszac az cieply, podac natychmiast.
--KREWETKI Z MAKARONEM na dwie osoby II
2 lyzki oliwy
galazka rozmarynu
1 cebula
1 czerwona papryka
1 pomidor
1 lyzka oliwy
garsc krewetek
100 ml bialego wytrawnego wina
grubo mielony pieprz
ugotowany makaron na dwie osoby, koniecznie al dente
Oliwe rozgrzac na patelni z galazka rozmarynu. Wyjac rozmaryn, cebule
przyzlocic na oliwie, dodac papryke pokrojona w cienkie paski,
podsmazyc, dodac
pomidor posiekany w drobna kostke, podsmazyc 30 sekund, zdjac calosc z patelni.
Dodac do patelni lyzke oliwy, rozgrzac do maksymum, rzucic krewetki, zamieszac,
dodac biale wino, poczekac pare sekund, az alkohol wyparuje, dodac usmazone
warzywa i makaron, przerzucic pare razy na patelni i natychmiast podawac.
--POTRAWA wykwintna, ciekawie wygladajaca, zarazem ekonomiczna i szybka
w przygotowaniu
Czerwona papryka
Czerwona (modra) kapusta
Kolendra (swieza)
krewetki (lub piersi kurze, kostki filetu rybnego, mieso kraba)
Pokruszony bleu ser
Podpalone pokrojone migdaly
Marynata
2 lyzki sosu sojowego
2 lyzki wody
1 lyzeczka cukru
1 lyzka octu ryzowego, winnego lub z ogorkow
1 zabek czosnku
Przyprawy
pieprz
ocet winny
cytryna
Sos
1 owoc mango, posiekany w drobna kostke
1 cebula, tez posiekana
1 lyzka soku z cytryny
szczypta soli
pare kropel ostrego oleju, do smaku
Wymieszac, odstawic na conajmniej godzine.
Ugotowany goracy ryz
Danie to podaje sie na duzym, plaskim okraglym polmisku, zeby kazdy mogl sobie
nalozyc na swoj talez, z dowolna iloscia bialego ryzu.
Papryke i kapuste kroi sie w drobne paski. Kolendre szatkuje sie jak
pietruszke. Mieso marynuje sie i smazy krotko przed podaniem szybka
metoda albo
na grillu.
Na spod polmiska rowno ulozyc pokrojona czerwona papryke. Mozna promieniscie,
albo artystycznie. Papryke posypuje sie kolendra, skrapia sokiem z
cytryny ,
sola i pieprzem. Na to idzie warstwa usmazonego miesa pokrojonego w kawalki
albo w paski. Na to warstwa czerwonej kapusty przelanej wrzatkiem w sicie,
doprawionej tak samo, jak warstwa papryki, sokiem z cytryny , sola i pieprzem.
Wszystko to posypane serem i migdalami. mozna udawac, ze to taka elegancka
pizza. Ser moze byc kozi zamiast bleu.
--Crawfish ETOUFFE
1 cebula
2 lyzki oleju
2 lodygi selera, pokrojone w plasterki
1 zielona papryka, pokrojona w cienkie paski
1 zabek czosnku
pieprz
sol
cayenne do smaku
4 lyzki maki kartoflanej
pol kilo rakow (lub krewetek)
1 lyzka masla
1 szklanka rosolu
2 szklanki ugotowanego ryzu
Pokrojona cebule zeszklic na oleju, dodac seler, papryke i czosnek,
chwile podsmazyc, dodac make kartoflana i przyprawy, wymieszac, dodac
raki i rosol, i dusic 10 minut. Dodac maslo, wymieszac, dodac cieply
ryz, wymieszac i podac w miseczkach przybranych nacia z selera lub
pietruszki. Niektorzy nie mieszaja ryzu w ostaniej chwili, tylko podaja
ryz osobno, a etouffee osobno.
--CIOPPINO - wloskie danie - gesta zupa
2 lyzki dobrej oliwy
galazka rozmarynu
2 zabki czosnku
2 cebule
4 pomidory
pol szklanki dobrego bialego wina
2 szklanki rosolu
kilka listkow bazylii
1/2 kg frutti di mare
pieprz
sol
1 lyzka sosu sojowego
Chrupki, cieply chleb, albo focaccia
Pomidory sparzyc i obrac ze skory, pokroic na grube kawalki. Cebule
pokroic w cienkie plastry. Bazylie posiekac. Czosnek pokroic w
plasterki. W glebokiej patelni albo garnku rozgrzac oliwe z galazka
rozmarynu, prawie az zacznie dymic, odrzucic rozmaryn, dodac cebule,
usmazyc na zloto. Dodac czosnek, podsmazyc, az zmatowieje. Dodac
pomidory, podsmazyc, az puszcza sok. Ciagle na duzym ogniu dodac wino,
poczekac 30 sekund, dodac rosol, owoce morza (nie rozmrazac przed
dodaniem, jesli mrozone) i bazylie. Dusic na malym ogniu, az ryby
miekkie, okolo 5-10 minut. Doprawic sola, pieprzem i sosem sojowym.
Podac z chlebem i tym samym bialym winem, z ktorym sie gotowalo.
Magdalena Bassett
|