Data: 2005-11-23 15:04:10
Temat: Re: kto ma przepis na SOS do CEZAR SALAD ?
Od: "eM eL" <badbatz99@hotmailCUT_THIS_OUT.com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"yaris" <y...@o...pl> wrote in message
news:dm1hcq$isg$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Pytanie dotyczy sosu który sie dodaje do Cezar salad typ amerykański, jest u nich
> taki z głową Cezara na butelce rekomendowany przez aktora Paula Newmana. Niema u
> nas nic podobnego takiego??? MOże ktoś ma przepis?
Nie wiem czy to Newmana czy nie (my takich rzeczy nie kupujemy bo lepsze mozna zrobic
samemu) ale taki przepis jest popularny w US of A.
Ceasar salad dressing (na circa 2 osoby)
2 surowe zoltka
8 lyzek stolowych oleju (np. slonecznikowego) lub oliwy z oliwek (co kto lubi...)
2 lyzki soku z cytryny (albo octu z czerwonego wina)
1 lyzka octu balsamicznego
2 zabki czosnku (przez praske)
1 lyzka pasty z anchois albe (lepiej) jeden maly filet rozgnieciony
1 (doslownie jedna...) lyzeczke sosu Worcestershire.
1/2 (doslownie pol...) lyzeczki sosu Tabasco.
pieprz i sol do smaku
Salata
zielona salata "romaine" (jest bardzo chrupka...) dobrze umyta i wysuszona,
porwana/pokrojona na kawalki "mieszczace sie w ustach" - duza glowka na 2 osoby.
swiezo starty na grubej tarce parmezan do posypania salaty.
pare filecikow anchois do dekoracji calosci
grzanki (z chleba pocietegow kostke, smazonego/pieczonego z przyprawami) "croutons"
po ang.
Dobrze ubic zoltka i - ciagle ubijajac - powoli dolewac oleju az calosc stanie sie
emulsja. Dodac pozostale skladniki, dobrze wymieszac, doprawic do smaku sola i
pieprzem i polac tym salate, polozyc pare "croutons" na wierzch i calosc zdrowo
posypac parmezanem. Udekorowac filecikiami z anchois (albo i nie - jak kto lubi...)
Mozna tez zastapic zoltka kombinacja majonezu, musztardy i smietany.
No i uwaga oczywista - kluczem w salacie Ceasar sa surowe zoltka, wiec ostroznie z ta
solmonella
:-)))
--
><eM eL><Washington, D.C.><
|