Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfe
ed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: kuchenne patenty cd
Date: Sat, 27 May 2006 03:23:10 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 65
Message-ID: <e589mk$fu4$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <e51lm7$ald$1@atlantis.news.tpi.pl>
<1...@u...googlegroups.com>
<e5896p$naj$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: abcy85.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1148693013 16324 83.6.240.85 (27 May 2006 01:23:33 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 27 May 2006 01:23:33 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2869
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2869
X-Antivirus: avast! (VPS 0621-4, 2006-05-26), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:269569
Ukryj nagłówki
"Panslavista" <p...@w...pl> wrote in message
news:e5896p$naj$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> "JaMyszka" <j...@g...pl> wrote in message
> news:1148649819.249618.130300@u72g2000cwu.googlegrou
ps.com...
>
> Witaj miła Myszko!
>
> Całą przestrzeń między szafkami dolnymi a górnymi mam zajętą - od
> wieszaka na fartuszki, ścierki i ręczniki nad pralkoszuszarką (miejsca w
> łazience nie ma), poprzez suszarkę nad zlewozmywakiem, do plastikowego
> wieszaka z nożami i innymi narzędziami kuchennymi, zgrzewarką z pompką
> podciśnieniową - zakupionymi przed laty od ruskich pod Pałacem Kultury,
> drewnianego wieszaka z platikowymi pojemnikami na przyprawy - prezentu od
> uczniów, do naszej produkcji wagi naściennej i różnego rodzaju tarek
> przywożonych z Niemiec. Także podwieszane radio z zegarem.
> Ogólnie to kuchnia to zbieranina sprzętu z wielu lat, nie wymieniam
> póki służy, priorytety inne - konieczność pomocy dwojakim dzieciom (mam
> dwa małżeństwa za sobą - drugie się wypaliło, choć jeszcze trwa).
> Zlewozmywak z nierdzewki - bateria stojąca - obok druga do filtra RO.
> Najbliżej szafka dolna z szufladami - po za szufladą ze sztućcami -
> wkładka na nie zablokowana kołkami na śrubach wkręconych z boku, aby się
> nie suwała. Nad zlewozmywakiem szafka wisząca z zastawą, obok z szklankami
> i filiżankami.
> Na szafkach wiszacych szybkowary węgierskie oraz komplet makutr z
> Boguchwały - zrobionych w tamtejszych zakładach izolatorów - doskonałe i
> nie do zdarcia z porcelany elektrotechnicznej. Trochę sprzętu, dla którego
> nie mam miejsca niżej, a rzadziej używanego - półmiski i salaterki, Duży
> brązowy flakon z porcelitu - żona nauczycielka - czasem dostaje dużo
> kwiatów...
> Na szafce na stałe stoi chlebak z nierdzewki i automat do pieczenia chleba
> na dwa mieszadła.
> Ogólnie jest jeszcze duża chłodziarka z zamrażarką i duża zamrażarka
> skrzyniowa.
> Kuchnia jest miejscem robienia różnych przetworów raczej w dużych
> ilościach, więc często zastawiona fermentorami na piwo domowe, takimiż
> (jak i balonami szkalnymi w koszach) na wino z aronii oraz winogron z
> działki... W sezonie robimy ogórki w beczkach i bańkach, spora część tego
> jedzie do Londynu do moich dzieci, jesienią kapustę, zawsze musi to postać
> w cieple, aby zafermentowało. Średnio przerabiam 300kg ogórków, większość
> to kiszone, reszta - w marynacie octowej z różnymi dodatkami - okolo 6-10
> rodzajów zalew. Kapusty przerabiam około 400 kg - połowę w całych
> główkach - liście na gołąbki, wewnętrzne na surówkę - smak nieporównywalny
> lepszy od sieczki. Do szatkownicy specjalnie dorobione noże any strużki
> były szerokości około 4mm, przynajmniej zachowują smak. Wielkość beczek od
> 70 l do 120 l - poźniej dwie kondygnacje do piwnicy - mam jeszcze sporo
> siły, oraz w bańkach 30 l i 55 l, te to mają uchwyty do noszenia. Gdy
> tylko zafermentują (w prawidłowy sposób) - firma spedycyjna wywozi... A
> tam się cieszą z polskiego i do tego domowego jedzenia...
>
> Pozdrawiam!
> Jerzy
Dopiska - szafki wiszące stoją (przy ścianie) na listwie drewnianej
zabejcowanej i umocowanej na solidnych kołkach, a u góry na swoich własnych
wieszakach przykręcone do solidnych kołków (w ścianie bloczki z gazobetonu).
Ta listwa odciąża te górne zawieszenia - pomny wypadku teściowej, kiedy
kołki nie wytrzymały i szafki z piękną zastawą runeły, nic nie ocalało...
Ogólnie - choruję na przyprawy Kamisa, ale nie te małe dostępne w
sklepach, lecz cateringowe,
Już widzę dla nich szafkę z półkami z listwą od pzrodu, aby nie spadly.
Pojemniki z PET, ale praktyczne - moja kuchnia to warsztat pracy kulinarnej,
a nie minilab...
|