Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!n
ews.tpi.pl!not-for-mail
From: "iza" <i...@e...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: kurczak jak gyros, pomocy :)
Date: Thu, 2 Mar 2006 16:17:35 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 31
Message-ID: <du728g$ikm$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <1...@i...googlegroups.com>
NNTP-Posting-Host: 66.111.inds.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1141312594 19094 80.51.111.66 (2 Mar 2006 15:16:34 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 2 Mar 2006 15:16:34 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:261710
Ukryj nagłówki
<ciach>
Dlatego prosilbym o przepis krok po kroku co i
> jak i ile czego (tak lopatologicznie bardzo :) Chcialbym zeby
> finalnym efektem byl ten wlasnie kurczak z frytkami, jakims sosem i
> surowka.
Nie wiem czy to cie zainteresuje bo to troche nie to czego oczekujesz ale
gwarantuje ze poradzisz sobie z wykonaniem ;-)
Ja to robie kiedy mam tylko 15 minut na zrobienie obiadu (przy dwojce malych
dzieci to standart)
Skladniki:
- sos z lowicza (najlepiej meksykanski lub slodko-kwasny)- taki w sloiku ;)
- piers z kuraka
- 1 marchew
- 1 cebula
- ryz (2 torebki)
Piers kroisz w paski i wrzucasz na rozgrzana (!) patelnie na która lejesz
troche (lyzke) oleju, smazysz toto jakies 5 min. Przekladasz mieso na jakis
talerz i wrzucasz na patelnie pokrojona w slupki marchew i cebule pokrojona
w piórka - podsmazasz na niezbyt duzym ogniu (okolo 10 - 15 min zeby troche
zmiekly), potem dorzucasz do tego mieso i wlewasz sos ze sloika. Przykrywasz
i dusisz wszystko razem jeszcze jakies 5 min. End
W tym samym czasie gotujesz w drugim garnku ryz - polecam ryz CENOS
PARBOILED. Jest swietny - nawet jesli troche sie zgapisz i nie wylaczysz na
czas to i tak nadal powinien byc sypki :))
Iza
|