Data: 2007-02-01 13:27:03
Temat: Re: kurczak + szpinak
Od: Gkhar <w...@o...eu>
Pokaż wszystkie nagłówki
walkie! napisał(a):
> Gkhar napisał(a):
>> walkie! napisał(a):
>>>
>>> Co zrobic? Ale nie makaron. Jakos ranomialam zamysl na makaron, teraz
>>> stwierdzam ze makaron stanowczo nie.
>>>
>> Szpinak z białym serem na ostro + kurczaka z sosem serowym + placki =
>> pycha :)
>>
> a jakis przepis?
>
Kurczak
pociąć w kawałki jakie lubisz wzucić do zalewy (sok z cytryny + sos
sojowy 1:1, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, łyżka ziół
prowansalskich, łyżeczka pieprzu kajeńskiego), potrzymać w tym godzine
dwie i smażyć na oliwie
Sos serowy
topisz w garnku pokruszony rokpol, dodajesz śmietany, podgrzewasz mieszając.
Placki
woda+mąka+szczypta soli
wyrabiasz, rowałkowujesz na placki wielkości dłoni i grubości 2 mm
pieczesz na rozgrzanej suchej patelni
(jak po przełożeniu placka na drugą stronę dociśniesz go lekko wilgotną
ściereczką placek fajnie napuchnie).
Podawać na gorąco.
Ser do szpinaku
Zagotować 2-3 litry mleka, wlać jogurt, poczekać aż zrobi się ser
(serwatka będzie miała piękny zielony kolor), przecedzić przez
pieluszkę, wycisnąć nadmiar wody (najlepiej robić to maksymalnie
"zakręcając" pieluszkę, ostudzić najlepiej dociskając czymś cięzkim.
Jak Ci się nie chce przygotowywać sera to może być tłusty twaróg... chyba :)
Szpinak
Wrzucam na rozgrzaną suchą patelnie kmin rzymski, po 15 sekundach dodaje
masło i dalej po prostu robie szpinak :) z czosnkiem, pieprzem i serem
pokrojonym w kostkę.
--
Gkhar
|