Data: 2002-03-11 20:48:02
Temat: Re: kurczak w soli
Od: "Ewa \(siostra Ani\) N." <n...@y...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Maciej Krzywobłocki" <m...@i...pl> a écrit dans le message news:
a6j15c$mu5$...@n...tpi.pl...
> Cześć !!
> Czy ktoś zna przepis na kurczaka pieczonego w soli.
> Obsypany dokładnie solą i pieczony. Gdzieś o tym słyszałem ale bez
> szczegółów.
> Bardzo dziekuję jak mi ktoś coś podpowie.
Prosze uprzejmie. Zaznaczam tylkon ze ten kurczak najlepiej wychodzi z
kurczakami "przemyslowymi", tymi co sa pelne tluszczu i wody (czy toto sie
nazywa "brojlery" ? Prosze o oswiecenie...). Z dobrych wiejskich kurczakow
sie nie udaje, ale to jest wlasnie doskonaly przepis na zamiane
"przemyslowki" najtanszej na cos pysznego i chrupiacego.
1. Kurczaka pokroic na kawalki
2. blache wysypac sola
3. kurczaka na blache
4. i jeszcze go porzadnie posolic
Wlozyc do porzadnie rozgrzanego piekarnika. Po 20 min. wyjac, odlac tluszcz
i wode, obrocic kawalki i piec nastepne 20 minut (lub dluzej, az sie ladnie
zrumieni)
Sol "wyciaga" tluszcz i wode, no i sama "odplywa" z wytworzonym sosem
(kurczak nie jest za slony). Mieso jest chrupiace i soczyste.
Jezeli do tego samego przepisu uzyje sie "prawdziwego" kurczaka, to niestety
mieso jest za suche i za slone.
Ô, paradoksy wspolczenego swiata !
Ewcia
(miesozerna)
--
Niesz !
|