Data: 2005-01-23 21:46:11
Temat: Re: kwas chlebowy
Od: "Sylvia." <s...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Bart" <b...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:aPUId.798$fy.266@newsfe6-gui.ntli.net...
> Mam pytanie:
> Czy ktoś może orientuje się jak zrobić kwas chlebowy?
> Będę wdzięczny za pomoc.
> Z góry dziękuję
>
> Bartek
1 kg żytniego chleba razowego 30 dkg cukru 2 dkg drożdży 1łyżeczka otartej
skórki z cytryny 1 łyżeczka rodzynek 1 łyżeczka surowego ryżu
Pokrojony na kromki i wysuszony chleb zalać 5 litrami przegotowanej wody z
cukrem. Dodać skórkę cytrynową. Pozostawić na kilka godzin. Przecedzić przez
gęste sito. Dodać drożdże, wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na 5
godzin. Ponownie przecedzić. Przygotować 10 półlitrowych butelek. Do każdej
wrzucić 4 rodzynki i kilka ziarenek ryżu. Butelki szczelnie zamknąć. Wynieść
w chłodne miejsce poukładać w pozycji leżącej. Nadaje się do picia
conajmniej po 2 dniach.
:)))
- przyznam się że nie robiłam nigdy :)
Pozdrawiam Syl.
|