Data: 2005-01-24 09:06:45
Temat: Re: kwas chlebowy litewski
Od: "JerzyN" <N0,007,SPAM@megapolis.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Sylvia." <s...@w...pl>
> 1 kg żytniego chleba razowego 30 dkg cukru 2 dkg drożdży 1łyżeczka
otartej
> skórki z cytryny 1 łyżeczka rodzynek 1 łyżeczka surowego ryżu
Z tego to raczej podpiwek ci wyjdzie.
;-)
Chleb [50 dag razowy, żytni, ciemny najlepiej litewski] pokroić na
kromki i wysuszc, nastepnie zalać 3 litrami dopiero co przegotowanej
wody i pozostawić na 3-4 godziny do przestygniecia. W miedzyczasie
wymieszać w ciepłej wodzie drożdże [1,5 dag] z cukrem [łyzka], dodać do
przecedzonego przez płótno płynu, wymieszać, dodać rodzynki lub kminek
[wg upodobań] i pozostawić w ciepłym miejscu na czas fermentacji, po
ok.10-12 godz. ponownie przecedzić. Przechowywać w butelkach lub
drewnianej beczułce.
--
Pozdrawiam, Jerzy
|