Data: 2005-01-03 10:41:02
Temat: Re: [kwas z buraków kiszonych] jak przechowywać?
Od: 'madzik' <m...@t...beztego.com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Sławomir:
> Pisałem przed świętami, że IMO chleb daje tylko walory smakowe, a nie
> przyspiesza kwaszenia. Nigdy nie daję chleba i kiszą się trzy - cztery dni.
No to moze u mnie bylo za cieplo, albo cos nie tak.
Kisilo sie grubo ponad tydzien, ale fakt, w duzej ilosci (4 l wody byly).
> U mnie na balkonie stoi od początku grudnia butelka po coli napełniona
> kwasem po zakrętkę z 0,5 cm warstwą oliwy na wierzhu i ma się dobrze.
Czy taki kwas moze zamarznąć bez szkody?
> Nie mam doświadczenia z przechowywniem barszczu, bo jak zostaje to
> wypijam go na zimno (niezły na kaca), ale na logikę biorąc skoro ogórki
> kwaszone utrzymują się całą zimę to i kwas buraczany powinien.
dzieki wielkie :-)
--
Pozdrawiam,
Magda, poczatkujaca w temacie kiszonek ;-)
|