« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-01-14 09:40:23
Temat: kwasna smietana - skad mam to wiedziec?czasami w przepisie jest podane, ze trzeba dodac kwasna smietane, albo
rzadka albo gesta - jak wy to poznajecie po zamknietym kartoniku w sklepie?
--
Rena lub Gregor*
ZAJRZYJ DO MOICH AUKCJI:
http://www.allegro.pl/mojastrona.php?id=86312
*) niepotrzebne skreślić :)))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-01-14 13:33:38
Temat: Odp: kwasna smietana - skad mam to wiedziec?
Użytkownik rena <r...@a...net.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:3a6173ca$...@n...vogel.pl...
> czasami w przepisie jest podane, ze trzeba dodac kwasna smietane, albo
> rzadka albo gesta - jak wy to poznajecie po zamknietym kartoniku w
sklepie?
Ja używam Danona (Szefa Kuchni) - w pojemniczkach okrągłych jest śmietana
gęsta, kwaśna, a w pojemnikach prostokątnych jest śmietana rzadka, też
kwaśna.
Śmietanki kremówki używam z Łowicza.
--
Pozdrawiam,
MMJ
... Always look on the bright side of life ...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-01-14 13:46:54
Temat: Re: kwasna smietana - skad mam to wiedziec?dzieki:)
Użytkownik "Marta MJ" <m...@b...com.pl> napisał w wiadomości
news:3a61a8dc@news.astercity.net...
>
> Użytkownik rena <r...@a...net.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
> napisał:3a6173ca$...@n...vogel.pl...
> > czasami w przepisie jest podane, ze trzeba dodac kwasna smietane, albo
> > rzadka albo gesta - jak wy to poznajecie po zamknietym kartoniku w
> sklepie?
>
> Ja używam Danona (Szefa Kuchni) - w pojemniczkach okrągłych jest śmietana
> gęsta, kwaśna, a w pojemnikach prostokątnych jest śmietana rzadka, też
> kwaśna.
> Śmietanki kremówki używam z Łowicza.
>
>
> --
> Pozdrawiam,
>
> MMJ
>
> ... Always look on the bright side of life ...
>
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-01-14 13:56:35
Temat: Re: kwasna smietana - skad mam to wiedziec?
Użytkownik "rena" <r...@a...net.pl> napisał w wiadomości
news:3a6173ca$1@news.vogel.pl...
> czasami w przepisie jest podane, ze trzeba dodac kwasna smietane, albo
> rzadka albo gesta - jak wy to poznajecie po zamknietym kartoniku w
sklepie?
>
12% tłuszczu powinna być rzadka
18% tłuszcz średnia
a 22% gęsta
Jednak trzeba próbować z różnych firm
U Danone tak jest... I w jeszcze kilku firmach też...
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-01-14 17:52:00
Temat: Re: kwasna smietana - skad mam to wiedziec?Użytkownik rena <r...@a...net.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:3...@n...vogel.pl...
> dzieki:)
zabrakło ci "nożyczek"?
PS
to weź gumkę "myszkę"!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-01-14 18:45:58
Temat: Re: kwasna smietana - skad mam to wiedziec?Użytkownik rena <r...@a...net.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:3a6173ca$...@n...vogel.pl...
> czasami w przepisie jest podane, ze trzeba dodac kwasna smietane, albo
> rzadka albo gesta - jak wy to poznajecie po zamknietym kartoniku w
sklepie?
czasami niektórzy producenci to podają, jeśli nie to świeża dostawa raczej
słodka a...
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-01-14 21:03:48
Temat: Re: kwasna smietana - skad mam to wiedziec?Jest jeszcze cos takiego jak "creme freche" lub "creme frache" ( nie wiem
dokladnie jak sie pisze ). Jako co mozna to stosowac? Czy to jest cos w
stylu kwasnej smietany czy raczej cos serkowatego?
Pozdr.,
Danka
"rena" <r...@a...net.pl> schreef in bericht
news:3a6173ca$1@news.vogel.pl...
> czasami w przepisie jest podane, ze trzeba dodac kwasna smietane, albo
> rzadka albo gesta - jak wy to poznajecie po zamknietym kartoniku w
sklepie?
>
> --
> Rena lub Gregor*
>
> ZAJRZYJ DO MOICH AUKCJI:
> http://www.allegro.pl/mojastrona.php?id=86312
>
>
>
> *) niepotrzebne skreślić :)))
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-01-15 01:05:41
Temat: Re: kwasna smietana - skad mam to wiedziec?On Sun, 14 Jan 2001 10:40:23 +0100, citizen rena testified:
> czasami w przepisie jest podane, ze trzeba dodac kwasna smietane, albo
> rzadka albo gesta - jak wy to poznajecie po zamknietym kartoniku w sklepie?
Gęsta ma w składzie gumę guar. Przynajmniej ta z Danona. :-/
A i tak nalepszą 'kwaśną śmietaną' jest jest jogurt śmietankowy Campiny.
bart
--
AK-47: *** No targets. Stop.
bart @bart.w-wa.pl || http://bart.w-wa.pl || http://faq.pl/php/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-01-15 01:53:24
Temat: Re: kwasna smietana - skad mam to wiedziec?
"Danka" <j...@z...nl> wrote in message
news:3a621441$0$28486@news2.zeelandnet.nl...
> Jest jeszcze cos takiego jak "creme freche" lub "creme frache" ( nie wiem
> dokladnie jak sie pisze ). Jako co mozna to stosowac? Czy to jest cos w
> stylu kwasnej smietany czy raczej cos serkowatego?
> Pozdr.,
> Danka
Dokladniej - "Crčme fraîche ". Jest to rodzaj smietany, ktora przeszla
proces fermentacji mlekowej, ma min. 30% tluszczu (zwykle pomiedzy 30 a
40%), jest gesta o gladkiej konsystencji i lekko kwasnym smaku. Stosowac ja
mozna wszedzie tam, gdzie kazdy inny rodzaj smietany - do zup, sosow (nad
kwasna smietana ma te przewage, ze nie zwazy sie po zagotowaniu), do
dekoracji potraw, deserow, ciast, owocow albo kawioru.
Beata
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-01-15 08:45:49
Temat: Re: kwasna smietana - skad mam to wiedziec?
Użytkownik "Bart Ogryczak" <B...@s...mimuw.edu.pl.no.spam>
napisał...
> On Sun, 14 Jan 2001 10:40:23 +0100, citizen rena testified:
> > czasami w przepisie jest podane, ze trzeba dodac kwasna smietane, albo
> > rzadka albo gesta - jak wy to poznajecie po zamknietym kartoniku w
sklepie?
> Gęsta ma w składzie gumę guar. Przynajmniej ta z Danona. :-/
> A i tak nalepszą 'kwaśną śmietaną' jest jest jogurt śmietankowy Campiny.
Faktycznie ta 22% ma jeszcze inne składniki prócz śmietany - mączka z chleba
świętojańskiego, białka serwatkowe i sól.
Po przeczytaniu Twojego posta zerknęłam na etykietę. Do głowy mi nie
przyszło, ze musze sprawdzać, z czego zrobiona jest śmietana. Na szczęście
prawnie zakazane jest używanie nazwy masło dla produktów, które masłem nie
są. Np.nie ma czegoś takiego jak masło roślinne - jeśli produkt zawiera
tłuszcze roślinne to nie można go nazwać masłem. Jednak do masła często
dodawane są barwniki np. karoten... Etykiety od masła od pewnego czasu
czytam...
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |