Data: 2006-09-28 13:10:16
Temat: Re: lekki sernik - jak?
Od: BBjk <b...@Q...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Barbara K. napisał(a):
> A masz może jakiś sprawdzony przepis na sernik wiedeński?
> Wiem, ze przepisów jest mnóstwo, ale część chyba jest sernikiem wiedeńskim
> tylko z nazwy :-(
Już daję :)
Na 1 kg sera bierzesz 6-7 dużych jaj, 15 dag masła i 40 dag cukru
pudru. Robię zwykle z 1,5 kg sera, więc składniki proporcjonalnie -
zależy, w jak dużej tortownicy.
Do tego rodzynki, skórka pomarańczowa, cytrynowa, wanilia, co lubicie.
Ser przekręcasz przez maszynkę, miksujesz, czy inaczej rozdrabniasz.
Masło ucierasz starannie na pianę, dodając na zmianę po trochę żółtek
wcześniej ubitych na kogel mogel z połową cukru, przetartego sera, aż
wyczerpiesz składniki. Ubijasz białka z resztą cukru na bardzo sztywną
pianę, od tego zależy, czy sernik będzie puszysty. Delikatnie mieszasz
masę serowo-maślano-żółtkową z pianą, dodajesz bakalie. Pieczesz albo na
kruchym spodzie, albo bez, co kto woli, przez około godzinę (sprawdzasz
patyczkiem) w dobrze nagrzanym piekarniku, ok. 180 stopni.
Warunkiem niezbędnym do sukcesu jest _dobroć_ i świeżość składników,
najlepsze będą wiejskie jajka i ser, masło tez powinno być bardzo świeże
i oczywiście żadne mixełko.
--
pa, BBjk, daj znać, jak poszło i jak Wam smakowało :)
|