Data: 2002-08-19 12:52:02
Temat: Re: likier jajeczny
Od: "Jola L-L" <j...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Izabela Koriat-Zumis" <i...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:ajqo1c$8j4$1@news2.tpi.pl...
> witajcie,
> naszło mnie na zrobienie likieru jajecznego (coś w stylu
> advoccat),
> iza koriat-zumis
z mojego archiwum:
ajerkoniak mojej tesciowej:
1/4 l spirytusu,
3 zoltka,
cukier waniliowy,
3/4 szklanki cukru,
1-1,5 szklanki schlodzonego mleka
zoltka + cukier waniliowy + cukier dokladnie zmiksowac( do rozpuszczenia
cukru),dodać 1 lub 1,5 szklanki mleka schłodzonego-dalej miksowac,nastepnie
dolewac stopniowo, powoli do zoltek spirit :))))
Likier jajeczny: ( przepis z Burdy)
1/2 litra wody zagotowac z 500g cukru i 1/2nacietego straka wanilii(
moze byc cukier waniliowy), gotowac az cukier się rozpusi. Energicznie
wymieszac 12 zoltek i mieszajac gotujacy sie syrop powoli wlewac do niego
zoltka cienkim strumieniem( podobnie jak olej - przy robieniu wlasnego
majonezu).Na koniec dodac stopniowo 1/4 l. spirytusu winnego(96%) i
wymieszac.Trwałosc likieru przechowywanego w chlodnym miejscu wynosi 3
miesiace.
Pozdrawiam Jola L-L
|