Data: 2002-08-21 17:58:27
Temat: Re: likier jajeczny
Od: Aretsheq <m...@w...pl_ODSPAMIACZ>
Pokaż wszystkie nagłówki
A moja wersja wyglada tak:
12 zoltek
20 dkg cukru
1 puszka mleka skondensowanego slodzonego
0,5l wodki
50ml spirytusu
50ml koniaku (kon jak nie moze... :) )
50ml nalewu na wanilii(mozna uzyc cukru waniliowego z prawdziwa wanilia)
Przez dluzszy czas ucieramy zoltka z cukrem(ma to byc dosyc geste).
Potem dodajemy mleko skondensowane i jeszcze chwile mieszamy.
Na koniec alkohole i jeszcze troche to wymieszac.
Przelac przez sitko do butelek(wychodzi okolo 1,4l) i odstawic na dwa
tygodnie do przegryzienia sie i zgestnienia.(kiedys zgestnialo mi tak,
ze dopiero po 5 minutach wstrzasania dalo sie tego nakapac do
kieliszka).
Smacznego
--
Pozdrawiam
Aretsheq
|