Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!not-for-mail
From: "icm" <b...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: listopadowe ognisko
Date: Thu, 22 Nov 2007 22:36:30 +0100
Organization: http://news.icm.edu.pl/
Lines: 27
Message-ID: <fi4sp4$ptv$1@achot.icm.edu.pl>
References: <fi4s5k$cqi$1@node1.news.atman.pl>
NNTP-Posting-Host: piekna-gts.2a.pl
X-Trace: achot.icm.edu.pl 1195767396 26559 217.153.90.242 (22 Nov 2007 21:36:36 GMT)
X-Complaints-To: a...@i...edu.pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 22 Nov 2007 21:36:36 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3198
X-Priority: 3
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3138
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:306199
Ukryj nagłówki
Ziemniaki może i odpadają ale polecam zabawnie prosty ale ciekawy projekt
pieczonego w ognisku jajka...
Bierzemy największe cebule jakie udanam się dostać i kilka surowych jaj,
wskazana choć niekonieczna również odrobina soli i jakieś narzędzia typu
nóż, widelec czy łyżka...
Odkrajany cebule w 3/4 wysokości i wydłubujemy wewnętrzne warstwy robiąc
miejsce na jajo. Nie obieramy cebuli ! Wbijamy jajo do cebuli mieszając
dosypujemy odrobinę soli , przykrywamy uciętą 1/4 i wkopujemy w żar. Dobrze
też poszatkować to co wydłubaliśmy i wrzucić do "naczynia" z cebuli. po
10-15 minutach mamy albo jajko po wiedeńsku z cebulką, albo jajecznice w
cebuli albo jajo na twardo przesiąknięte cebulowym aromatem w zależności od
intensywności ogniska...
miłego ogniskowania, ja je kończę ziemniakiem w październiku
Użytkownik "fuksa" <f...@w...pl> napisał w wiadomości
news:fi4s5k$cqi$1@node1.news.atman.pl...
> co oprócz kiełbas można upiec?
> jadłam kiedyś pierś z kurczaka w takich paskach- w jaką marynatę to
> wsadzić?
> ewentualnie inne pomysły mile widziane :)
>
> Ola
>
> PS małe ognisko, tak ze 3-4 godz, więc ziemniaki w popiele odpadają :]
|