Data: 2007-11-23 07:22:46
Temat: Re: listopadowe ognisko
Od: "Misiek" <p...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "fuksa" <f...@w...pl> napisał w wiadomości
news:fi4s5k$cqi$1@node1.news.atman.pl...
> co oprócz kiełbas można upiec?
> jadłam kiedyś pierś z kurczaka w takich paskach- w jaką marynatę to
> wsadzić?
> ewentualnie inne pomysły mile widziane :)
>
> Ola
>
> PS małe ognisko, tak ze 3-4 godz, więc ziemniaki w popiele odpadają :]
1. pieczony boczek (dla koneserow slonina ale nie kazdy lubi i potrafi
zmulic)
2. pieczony kurak (w calosci) na roznie
3. pieczony karczek zamarynowany uprzednio
4. dowlone miesa na czyms w rodzaju grilla - robilem tak nad morzem i
sprawdza sie - "niskie" ognisko, dokokola niego 4 (najlepiej metalowe)
"widelki" na ktorych kladziemy srednio drobna siatke (ogrodowa troszke za
duze oczka ma) wczesniej posmarowana tluszczem i mamy .... prawie grilla (tu
prawie nie robi wielkiej roznicy)
Nad morzem praktykowalismy to w ten sposob ze obok "glownego" ogniska ktore
dawalo cieplo "ogniskomenom i ogniskodamom" robilo sie drugie mniejsze
wlasnie dla tego "nibygrilla"
raz zrobilismy tez "kominek" z kamieni ulozony nad ktroym pieklismy wlasnie
kurczaka w calosci ... Bylo fajnie i zadowolenie z wlasnych pomyslow tez
bylo :-) Dodam jako ciekawostke ze na nastepny dzien rano widzielismy ze na
naszym "kominku" pieczono wlasnie miecho jakowes na roznie (w bialy dzien
heh)
|