Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.interne
tia.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Misiek" <p...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: listopadowe ognisko
Date: Fri, 23 Nov 2007 08:22:46 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 30
Message-ID: <fi5v63$28e$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <fi4s5k$cqi$1@node1.news.atman.pl>
NNTP-Posting-Host: eln162.internetdsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1195802627 2318 83.15.147.162 (23 Nov 2007 07:23:47
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 23 Nov 2007 07:23:47 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3138
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3198
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:306208
Ukryj nagłówki
Użytkownik "fuksa" <f...@w...pl> napisał w wiadomości
news:fi4s5k$cqi$1@node1.news.atman.pl...
> co oprócz kiełbas można upiec?
> jadłam kiedyś pierś z kurczaka w takich paskach- w jaką marynatę to
> wsadzić?
> ewentualnie inne pomysły mile widziane :)
>
> Ola
>
> PS małe ognisko, tak ze 3-4 godz, więc ziemniaki w popiele odpadają :]
1. pieczony boczek (dla koneserow slonina ale nie kazdy lubi i potrafi
zmulic)
2. pieczony kurak (w calosci) na roznie
3. pieczony karczek zamarynowany uprzednio
4. dowlone miesa na czyms w rodzaju grilla - robilem tak nad morzem i
sprawdza sie - "niskie" ognisko, dokokola niego 4 (najlepiej metalowe)
"widelki" na ktorych kladziemy srednio drobna siatke (ogrodowa troszke za
duze oczka ma) wczesniej posmarowana tluszczem i mamy .... prawie grilla (tu
prawie nie robi wielkiej roznicy)
Nad morzem praktykowalismy to w ten sposob ze obok "glownego" ogniska ktore
dawalo cieplo "ogniskomenom i ogniskodamom" robilo sie drugie mniejsze
wlasnie dla tego "nibygrilla"
raz zrobilismy tez "kominek" z kamieni ulozony nad ktroym pieklismy wlasnie
kurczaka w calosci ... Bylo fajnie i zadowolenie z wlasnych pomyslow tez
bylo :-) Dodam jako ciekawostke ze na nastepny dzien rano widzielismy ze na
naszym "kominku" pieczono wlasnie miecho jakowes na roznie (w bialy dzien
heh)
|