Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!news.nask.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-fo
r-mail
From: "Dyzia" <m...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: logika sernika, czyli o istocie bytu
Date: Mon, 12 Jul 2004 14:37:23 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 61
Message-ID: <ccu0rg$4qc$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <ccttsu$rnu$1@news.onet.pl> <ccu099$pj4$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: avt27.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1089636016 4940 83.27.53.27 (12 Jul 2004 12:40:16 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 12 Jul 2004 12:40:16 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:207467
Ukryj nagłówki
A ile sera do tego ? :D
Użytkownik "m." <m...@w...pl> napisał w wiadomości
news:ccu099$pj4$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "eM" <...@...c> napisał w wiadomości
> news:ccttsu$rnu$1@news.onet.pl...
> > Wlasciwie to mialo byc pytanie o sernik wiedenski, ale chyba bedzie
> > bardziej z pogranicza filozofii i finansow: albo niedokladnie szukam,
> > albo z glodu dwoi mi sie przed oczami, bo nie moge znalezc przepisu na
> > sernik wiedenski, zeby nie mial w skladnikach 10 lub wiecej jajek [nooo
> > dooobra, troche przesadzam ;-), powiedzmy mniej niz cztery].
> >
> > Czy to jest warunek konieczny udanego sernika?
> >
> > A po drugie, to jakie sa wyznaczniki sernika wiedenskiego? - znaczy
> > oszukiwac chce, byle co i tanio upiec i przed rodzine meza jako
> > tradycyjny "prosto z Wiednia" na stol postawic ;-)
> > - pieczony, ale bez kruchego spodu [to z lektury slownika PWN]
> > - z rodzynkami
> > - z polewa czekoladowa
> > - no bo przeciez nie z prawdziwego Wiednia ;-)
> >
> > Zaistnienie ktorych z powyzszych warunkow uznac mozna za wystarczajace?
> >
> > Pozdrawiam,
> > eM, w fartuchu filozoficznym
>
> Nie wiem czy to co ja zazwyczaj robie i jadam mozna uznac za wiedenski
> sernik, ale lubie go i poza makowcem tylko to potrafie z pieczonych ciast.
> No i robie zawsze bez spodu, bo nie moge takiej zwyklej maki. Skladniki:
> 4 jaja (niestety - nie znam przepisu gdzie mniej niz 4)
> 1 czubata lyzka maki ziemniaczanej
> 1 szklanka cukru
> cukier waniliowy
> 6 lyzek masla
> bakalie (u mnie tylko rodzynki sparzone)
> aromat waniliowy/migdalowy - ale 1/2 bo bedzie za wyraziste w smaku
> ewentualnie - budyn waniliowy - wtedy jest bardziej mokry
> zamiast maki mozna dodac ugotowanego/ugotowane ziemniaki (podobno)
>
> Zakladam ze jak zrobic wiesz, jakby co moge dopisac co i jak. Co do
wierzchu
> sernika - u mnie nie ma nic: ani polewy, ani lukru, ani cukru pudru. o
> prostu nie przepadam za zbyt slodkim ciastem i nawet cukru daje mniej niz
w
> przepisie. Nie smaruje tez przed bieczeniem bialkiem, bo potem wychodzi
taka
> skorupa, blee.
>
> powodzenia w pieczeniu.
>
> m. - obzarta, bo weekend grillowy byl bardzo
>
>
>
>
>
>
|