Data: 2005-11-19 13:59:50
Temat: Re: łopatka wołowa ... co z niej zrobić?
Od: Marsjasz <m...@p...NOSPAM.neostrada.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
paskuda napisał(a):
> Wysłałam TZ do sklepu - miał kupić pręgę (żeby mu ugotować na mieciutko do
> zjedzenia z chrzanikiem). I się kretyn pomylił i kupił łopatkę wołową - swoją
> drogą całkiem ładny gruby płat mięsa ;-)
>
> Co ja mam z nią zrobić???
>
> pozdrawiam
> paskuda
>
Zupa Wegierska Gulaszowa z serwisu czarnej oliwki...
Składniki:
- 40 dag wołowiny (łopatka lub gicz wołowa)
- 2 średniej wielkości cebule
- 1 zabek czosnku
smalec do smażenia
- 1 i 1/4 l wody
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 3 duże ziemniaki
- sól
- 1 łyżka słodkiej papryki lub 1 łyżeczka ostrej
- ewentualnie majeranek lub kminek
Jak przyrządzić?
Wołowinę umyć, odsączyć i pokroić w kostkę. Cebule również pokroić w
kostkę. Roztopić w garnku smalec, zeszklić cebulę, dodać mięso. Smażyć
mieszając ok. 15 min.. Wlać trochę wody, dodać przecier pomidorowy,
posiekany ząbek czosnku, posolić. Dusić na średnim ogniu ok. 2 godz.
W tym czasie ugotować pokrojone w dużą kostkę ziemniaki. Dodać je do
gulaszu, gdy mięso będzie już miękkie, wlać resztę wody (ok. litra).
Gotować wszystko jeszcze przez 15 min. aż ziemniaki zaczną się rozpadać.
Doprawić do smaku przyprawami. Zupa powinna być pikantna.
Jak podawać?
Zupę podawaćc w miseczkach z pieczywem.
Czarna Oliwka
|