Data: 2001-12-21 13:43:38
Temat: Re: łosoś
Od: <b...@n...se>
Pokaż wszystkie nagłówki
> proszę o przepis na potrawę złososia
> b...@p...fm
--------------
Losos w piecu
1 filet z polowy lososia, ze skora
1½ lyzeczki soli
1 szczypta pieprzu grubozmielonego
1 dl siekane koperku
2 dl tlustej, kwasnej smietany
Polozyc lososia skora do dolu. Posolic i popieprzyc. Pomieszac smietane z
koperkiem i rozsmarowac na rybie. Piec w 200 stopniach przez 20 minut.
Przybrac koperkiem i plasterkami cytryny.
Losos cytrusowy
1 kg filetu z lososia
1 lyzeczka soli
1 szczypta pieprzu
1 dl tlustej kwasnej smietany
starta skorka i sok z ½ cytryny
starta skorka z ½ pomaranczy
2 lyzki musztardy
½ dl siekanej natki pietruszki
Polozyc lososia na zaroodpornym naczyniu. Posolic i popieprzyc. Zmieszac
smietane z pozostalymi skladnikami, posmarowac tym rybe. Mozna przyzadzic na
godzine przed pieczeniem. Piec 15-20 minut w 225 stopni
Lososiowy pudding (szwedzkie)
30-40 dkg wedzonego lososia
10-12 ugotowanych ziemniakow
1 cebula
maslo
½ szklanki posiekanego koperku
3 jajka
szklanka smietany
sol, pieprz
Pokroic ziemniaki na plasterki ½ cm grube. Posiekac cebule i podsmazyc
krotko w masle. Posmarowac zaroodporna forme maslem, polozyc ziemniaki na
dno, potem cienkie plasterki lososia, na to troszke cebuli i koperek.
Powtorzyc to 2-3 razy. Rozbic jajko ze smietana i zalac tym ziemniaki z
lososiem. Piec 40-40 minut w 200 stopni. (typowa szwedzka potrawa)
smacznego
baska
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|