Data: 2001-06-02 20:18:15
Temat: Re: losos z jablkami i cebula
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
Pokaż wszystkie nagłówki
no ta, tak to jest, jak sie czyta polgebkiem (a mozna! ;)) )
ja przeczytalam to jako "LOTOS z jablkami i cebula" i sie
zastanawialam, jak smakuje tak egzotyczna rzecz ze swojskimi
jablkami, nie wspominajac juz o cebuli w roli prawie
pierwszoplanowej!
Mam kupon na bezplatne badanie oczu. Chyba skorzystam
Pozdrawiam sobotnie
Krysia
>proste, a jakie pyszne!
>
>Lososia filetujemy, dzielimy na czesci (zostawiamy skore). Obsmazamy
>szybciutko na oliwce, dokladamy pokrojona w grube talarki cebule (na 1/2 kg
>lososia dalam jedna duza, ale mysle, ze spokojnie moglam dac dwie), smazymy.
>Obieramy dwa jablka (winne), dzielimy na osemki i tez dokladamy do smazenia.
>Lososia odwracalam tylko raz przy tym smazeniu, a wszytskie czynnosci, dosc
>szybko, wykonywalamtak, ze gdy posolony i nieco "popieprzony" losos sie
>smazyl, pokroilam cebule, odwrocilam lososia, dodalam cebule, pokroilam
>jablka, przemieszalam cebule, odwrocilam lososia, dodalam jablka, po jakichs
>3 minutach dolalam troszke wody, posypalam TYMIANKIEM!!!!! (bardzo wazne,
>zwlaszcza na jablka nie zalujcie tymianku) i przykrylam calosc. Potem
>przygotowalam sos koperkowy (1/4 szklanki bulionu + pol szklanki siekanego
>koperku gdy wrze + pol malego kartonika smietanki 9% wymieszanego z pol
>lyzeczki maki ziemniaczanej, szczypta soli, pol lyzeczki cukru, kilka
>rozgniecionych ziaren zielonego pieprzu, do zgestnienia) Losos dusil sie 20
>minut, wylozylam na talerze z mlodymi ziemniakami i brokulem z tarta bulka
>podsmazona (mialam ochote na inny sos, ale zwyciezyla opcja strony
>"przeciwnej") Smacznego!
>
>Margola
K.T. - starannie opakowana
|