Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.man.lodz.pl!lublin.pl!not-for-mail
From: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: maka gryczana - niekoniecznie
Date: Tue, 6 Mar 2001 10:41:01 +0100
Organization: LubMAN UMCS
Lines: 28
Message-ID: <982be4$6a8$1@slimek.man.lublin.pl>
References: <3...@n...vogel.pl>
NNTP-Posting-Host: 195.117.192.115
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: slimek.man.lublin.pl 983871748 6472 195.117.192.115 (6 Mar 2001 09:42:28
GMT)
X-Complaints-To: a...@n...lublin.pl
NNTP-Posting-Date: 6 Mar 2001 09:42:28 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2417.2000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2314.1300
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:45947
Ukryj nagłówki
Użytkownik asia <a...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisała:
> czy maka gryczana jaest dostepna w polskich sklepach, w supermarketach,
> sklepach wege? czy ktos widzial? chcialabym zrobic bliny, ale w przepisie
> jest ta maka, jak ja zastapie zwykla to juz pewnie nie bedzie to.
Bliny to temat-rzeka. Sa rozne rodzaje blinow, w ich sklad niekoniecznie
musi wchodzic tylko maka gryczana.
W zaleznosci od rodzaju uzytej maki moga byc: zytnie, gryczane,
gryczano-pszenne, pszenne, jaglane i wiele innych odmian.
Podam Ci przepis na bliny owsiane:
1,5 szkl. mąki pszennej, 2,5 szkl. mąki owsianej (można ją uzyskać poprzez
zmielenie płatków owsianych w młynku do kawy), 3 dkg drożdży, 3 szkl. mleka
(lub wody), 3 jajka, 2 łyżki masła, 100 ml śmietanki, 2 łyżki cukru, sól do
smaku.
Rozprowadzić drożdże w ciepłym mleku. Wymieszać mąkę pszenną i owsianą,
dodać do naczynia z mlekiem, dobrze wymieszać całość, odstawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podrośnie, dodać do niego żółtka utarte z miękkim masłem, cukrem
i solą, znów wymieszać. Oddzielnie ubić śmietankę, dodać do niej ubitą pianę
z białek (nigdy w odwrotnej kolejności) i ostrożnie połączyć z ciastem.
Odczekać jeszcze 10-15 min. i smażyć bliny na gorącej natłuszczonej patelni.
Smacznego
Lilla
|