Data: 2001-03-06 09:41:01
Temat: Re: maka gryczana - niekoniecznie
Od: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik asia <a...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisała:
> czy maka gryczana jaest dostepna w polskich sklepach, w supermarketach,
> sklepach wege? czy ktos widzial? chcialabym zrobic bliny, ale w przepisie
> jest ta maka, jak ja zastapie zwykla to juz pewnie nie bedzie to.
Bliny to temat-rzeka. Sa rozne rodzaje blinow, w ich sklad niekoniecznie
musi wchodzic tylko maka gryczana.
W zaleznosci od rodzaju uzytej maki moga byc: zytnie, gryczane,
gryczano-pszenne, pszenne, jaglane i wiele innych odmian.
Podam Ci przepis na bliny owsiane:
1,5 szkl. mąki pszennej, 2,5 szkl. mąki owsianej (można ją uzyskać poprzez
zmielenie płatków owsianych w młynku do kawy), 3 dkg drożdży, 3 szkl. mleka
(lub wody), 3 jajka, 2 łyżki masła, 100 ml śmietanki, 2 łyżki cukru, sól do
smaku.
Rozprowadzić drożdże w ciepłym mleku. Wymieszać mąkę pszenną i owsianą,
dodać do naczynia z mlekiem, dobrze wymieszać całość, odstawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podrośnie, dodać do niego żółtka utarte z miękkim masłem, cukrem
i solą, znów wymieszać. Oddzielnie ubić śmietankę, dodać do niej ubitą pianę
z białek (nigdy w odwrotnej kolejności) i ostrożnie połączyć z ciastem.
Odczekać jeszcze 10-15 min. i smażyć bliny na gorącej natłuszczonej patelni.
Smacznego
Lilla
|