Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!fu-berlin.de!uni-berlin.de!not-for-m
ail
From: Waldemar Krzok <w...@c...de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: mąka z cieciorki
Date: Wed, 09 Nov 2005 16:29:48 +0100
Organization: Freie Universitaet Berlin
Lines: 46
Message-ID: <3...@u...de>
References: <dkt3is$mvi$1@atlantis.news.tpi.pl>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.uni-berlin.de /Bk8ZZ429+ZmCvh6X2R3zgXHC2sYsDDYGfY9VT2H/0PTS8e3/AQIsl
User-Agent: Mozilla Thunderbird 1.0 (Windows/20041206)
X-Accept-Language: en-us, en
In-Reply-To: <dkt3is$mvi$1@atlantis.news.tpi.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:252451
Ukryj nagłówki
Anka P. wrote:
> Dokonałam dziś zakupu 1 kg mąki z cieciorki na prośbę męża, który będzie
> przyrządzał, ku uciesze naszych rodzinnych podniebień, kurczaka "pakora".
> Mąki jest dużo, do panierki z kurczaka nie pójdzie jej zbyt wiele jak
> sądzę, więc zastanawiam się co mogłabym jeszcze z niej zrobić, bo termin
> przydatności ma do lutego 2006 i obawiam się, że musielibyśmy jeść
> naokrągło ww kurczaka, żeby całość tej mąki zużyć.
> Poratuje ktoś jakims pomysłem?
no nie wiem, na ogół, to nie tak mało tego trzeba na pakorę. A nie musi
być to kurczak, można też warzywa i owoce robić. Na przykład pieczarki,
bakłażan, banany, ziemniaki, kalafior, cebulę i podobne. Tu masz po
niemiecku, jak masz z tym językiem problem, to może się ktoś zlituje, ja
muszę zaraz uciekać z roboty. W każdym razie potrzebujesz do poniższego
1/3 twojej mąki, więc na 3 razy starczy. Mi jedno opakowanie starczyło
na 2 smażenia.
Waldek
Zutaten:
325 g Kichererbsenmehl
1 Tl. Salz
1/2 Tl. Chilipulver
1 Tl. Kreuzkümmel
380 ml Wasser
1/2 Tl. Backpulver
350 g Kartoffeln; festkochende
150 g Blumenkohl
150 g Zwiebeln
2 Bananen
Öl; zum Fritieren
konvertiert & angepasst v. K.-H. Boller 2:2426/2270.7
B...@s...domino.de abgetippt im Januar 1997
Zubereitung:
Mehl in eine Schüssel geben. Alle Gewürze und das Backpulver
untermischen. Langsam kaltes Wasser dazugießen unfd glattrühren.
Kartoffeln schälen, in dünne Scheiben schneiden, waschen und in einem
Handtuch trockentupfen. Blumenkohl in kleine Röschen schneiden.
Zwiebeln in feine Ringe schneiden und auseinanderdrücken. Bananen in
1,5 cm dicke Stücke schneiden. Öl auf 180°C erhitzen. Nacheinander
Gemüse und Bananen im Teig wenden und im heißen Öl goldbraun
ausbacken (jeweils ca. 5-7 Minuten). Herausnehmen, auf Küchenpapier
abtropfen lassen und im Backofen bei 100°C warm halten. Mit Chutney
und Raita servieren.
|