Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.internetia.
pl!newsfeed.tpinternet.pl!nemesis.news.tpi.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!
not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: makaron w kształcie ryżu
Date: Mon, 28 May 2007 01:34:34 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 40
Message-ID: <f3d4jc$o9c$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <f3blgj$m1a$1@nemesis.news.tpi.pl> <f3ch5u$hh7$1@atlantis.news.tpi.pl>
<f3ciuf$1un$1@nemesis.news.tpi.pl> <f3co0h$e3m$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: abbc194.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1180308910 24876 83.6.192.194 (27 May 2007 23:35:10
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 27 May 2007 23:35:10 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
X-Antivirus: avast! (VPS 000744-1, 2007-05-27), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:297032
Ukryj nagłówki
"kattka" <k...@o...pl> wrote in message
news:f3co0h$e3m$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:f3ciuf$1un$1@nemesis.news.tpi.pl...
> > Uwaga: kwiaty i części zielone krzewu (dziki bez, czarny bez -
sambucus
> > nigra), niedojrzałe owoce są silnie trujące - zawierają związki
cyjanowe.
> > Kwiaty można suszyć, sok tylko z dojrzałych owoców, doskonałe na
wino.
> >
> kwiaty nie są trujące-
>
http://www.naturalnamedycyna.pl/index.php?option=com
_content&task=view&id=80&Itemid=75
>
> http://www.drzewapolski.pl/Drzewa/Bez/Bez.html
> i za wikipedią
> "
> a.. Surowcem zielarskim są kwiaty (Flos sambuci) i dojrzałe (czarne) owoce
> (Fructus sambuci), rzadko liście i kora. Wszystkie części rośliny
zawierają
> toksyczny składnik zwany sambunigryną. Składnik ten po spożyciu jest
> rozkładany do cyjanowodoru, co powoduje poczucie słabości, niekiedy
wymioty.
> Jednak podczas przetwarzania (suszenie, gotowanie itp.) sambunigryna ulega
> rozkładowi, co pozwala na stosowanie. "
>
> nie wiem natomiast jak czesci zielone, ale przepis według którego robie
sok
> dostałam od kogoś kto robi go od lat , więc podejrzewam, że gdyby były
> trujace to bym przepisu nie dostała.
> pozdrawiam
Podajesz to, co napisałej - po suszeniu... Gotowanie nie usuwa - nieźle się
przytrułem, gdy z powodu słabego oświetlenia poszło do sokownika trochę
niedojrzałych owoców...
|