Data: 2007-05-27 23:34:34
Temat: Re: makaron w kształcie ryżu
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"kattka" <k...@o...pl> wrote in message
news:f3co0h$e3m$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:f3ciuf$1un$1@nemesis.news.tpi.pl...
> > Uwaga: kwiaty i części zielone krzewu (dziki bez, czarny bez -
sambucus
> > nigra), niedojrzałe owoce są silnie trujące - zawierają związki
cyjanowe.
> > Kwiaty można suszyć, sok tylko z dojrzałych owoców, doskonałe na
wino.
> >
> kwiaty nie są trujące-
>
http://www.naturalnamedycyna.pl/index.php?option=com
_content&task=view&id=80&Itemid=75
>
> http://www.drzewapolski.pl/Drzewa/Bez/Bez.html
> i za wikipedią
> "
> a.. Surowcem zielarskim są kwiaty (Flos sambuci) i dojrzałe (czarne) owoce
> (Fructus sambuci), rzadko liście i kora. Wszystkie części rośliny
zawierają
> toksyczny składnik zwany sambunigryną. Składnik ten po spożyciu jest
> rozkładany do cyjanowodoru, co powoduje poczucie słabości, niekiedy
wymioty.
> Jednak podczas przetwarzania (suszenie, gotowanie itp.) sambunigryna ulega
> rozkładowi, co pozwala na stosowanie. "
>
> nie wiem natomiast jak czesci zielone, ale przepis według którego robie
sok
> dostałam od kogoś kto robi go od lat , więc podejrzewam, że gdyby były
> trujace to bym przepisu nie dostała.
> pozdrawiam
Podajesz to, co napisałej - po suszeniu... Gotowanie nie usuwa - nieźle się
przytrułem, gdy z powodu słabego oświetlenia poszło do sokownika trochę
niedojrzałych owoców...
|