Data: 2003-05-16 15:33:40
Temat: Re: makaron z serem
Od: "Wkn" <w...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "maruda" <m...@b...pl> napisał w wiadomości
news:ba2vib$l1h$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Najlepszy, rzecz jasna, jest makaron jajeczny, własnej produkcji. Z
> oferowanych na rynku, najlepszy wydaje mi się Goliard. Odradzam
> stosowanie bezsmakowego makaronu typu Malma, bo właśnie w smaku
> podstawowych produktów jest siła przepisu.
>
Goliard jest pyszny! Tez go polecam. Bardzo lubie te grube wstazki z bialymi
sosami z miesem lub z pieczarkami, oj pycha!
Obiecuje wyprobowac przepis z twarogiem i skwarkami (sama, bo maz nie lubi)
I podaje przy okazji przepis na makaron na slodko z twarogiem:
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis184.html
wklejam na zywca:
250 gram makaronu wstążki (w tym wypadku akurat nie goliard, tylko jakies
zwyczajne wstazki)
4 jajka
135 gram cukru pudru (w przepisie oryginalnym było 155 gram)
1 łyżeczka aromatu waniliowego
skórka starta z całej cytryny
2 łyżki soku z cytryny
500 gram półtłustego twarogu
250 gram tłustej śmietany 18%
125 ml (pół szklanki) mleka
50 gram rodzynek
czubata łyżeczka cynamonu
łyżka oleju
Makaron ugotować w osolonej wodzie, przelać na sicie zimną wodą, żeby się
nie posklejał.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Średniej wielkości formę do pieczenia albo
spore naczynie żaroodporne wysmarować olejem.
Ubić całe jajka z cukrem aż zrobią się puszyste (około 5 minut), dodać
esencję waniliową, skórkę i sok z cytryny, a następnie pokruszony ser,
śmietanę i mleko. Wszystko dokładnie zmiksować. Jeśli nie uda się Wam tego
dokonać za pomocą miksera i zostaną grudki twarogu, przelejcie masę do
specjalnego naczynia do miksowania koktajli nakładanego na mikser, powinno
pomóc.
Teraz wystarczy wymieszać wszystko z makaronem i rodzynkami i przelać do
natłuszczonej formy. Wierzch zapiekanki posypujemy równomiernie cynamonem i
wstawiamy ją do gorącego piekarnika bez przykrycia.
Czas pieczenia wynosi 50-60 minut, aż zapiekanka stwardnieje z wierzchu i
przyrumieni się.
Jest doskonała na gorąco albo podawana w temperaturze pokojowej.
Przepis pochodzi z książki Lee Gold Żydowskie gotowanie
Ten makaron jest fantastyczny, pięknie pachnie podczas pieczenia i może być
podawany zarówno na słodki obiad, jak i na deser. Nie zapomnijcie o żadnym
ze składników, szczególnie cytryna nadaje zapiekance ciekawy smak w
połaczeniu z kwaskowatymi rodzynkami.
Wknpim
|