Data: 2003-05-16 18:59:31
Temat: Re: makaron z serem
Od: "Art(Gruby)" <j...@p...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
On Fri, 16 May 2003 18:41:20 GMT, "Art(Gruby)" <j...@p...net>
wrote:
>>To jest kresowe danie wigilijne zamiast kutii lub klusek z makiem.
>>Smakiem bije kutie i kluski na glowe. Po prostu pycha!
>>Niestety, bardzo malo kto to zna. Jestem ciekawa, czy zna ktos
>>z Grupowiczow, Chociaz to raczej temat na grudzien.
>>
>>Alina
>
>Znam... i Irek pewnie tez...
>
>;->>>>>>>
>Art(Gruby).
a tutaj przepis wedlug Katarzyny Kubiak:
"Przygotowac ciasto na sliziki. W tym celu zagniesc make, miekki
tluszcz, cukier puder, mak i proszek do pieczenia na jednolita mase .
W razie czego dodac do niej kilka lyzek wody. Formowac cienkie i
okragle ciasteczka (o sr.2 3cm), piec w nagrzanym piekarniku na
zloty kolor.
Sparzony i odcedzony mak trzykrotnie przekrecic przez maszynke do
miesa. Zalac go 2 litrami przegotowanej wody i oslodzic do smaku
miodem. Nastepnie dodac bakalie. Mleko makowe powinno byc geste i
dobrze schlodzone. Podaje sie je w miseczkach dosypujac sliziki.
Sliziki mozna upiec wczesniej, mleko makowe musi byc swieze."
U mnie w domu ciasteczka byly male , wielkosci gdzies tak
kciuka.....Babcia nazywala je "s'laz*yki"
;-)
Art(Gruby).
Abyssus abyssum invocat.
|