Data: 2003-07-21 11:05:49
Temat: Re: makaron z tunczykiem w smietanie [P]
Od: s...@s...com.pl
Pokaż wszystkie nagłówki
> podziele sie swoim wynalazkiem:
>
> makaron (rurki, ja uzywam ze wloski ze zboza durum)
> 3 puszki tunczyka, koniecznie w sosie wlasnym
> 2 smietany (ja uzywam 18 proc)
> kilka zabkow czosnku
> jedna srednia cebula
> peczek szczypiorku
> pol cytryny
>
> sos: na rozgrazana oliwe wyciskam czosnek (u mnie lubia duza wiec daje z
> 4-5 zabkow) i wrzucam posiekana drobno cebule, gdy sie zeszkli wlewam
> smietane i kilka minut trzymam na gazie, zeby zgestniala
> wrzucam tunczyka (wczesniej trzeba wylac zalewe) i dusze jakies 10 minut
>
> wciskam polowke cytryny, sole i pieprze
> na 3 minuty przed koncem wrzucam posiekany szczypiorek
> na koniec wrzucam do tak przygotowanego sosu ugotowany makaron, tak by
> sosik oblepil go dokladnie (wersja domowa),
> w wersji eleganckiej makaron wykladam na talez i na srodek wlewam sos
> smacznego
> wiku
>
> --
witam
na przywitanie wkupne z przepisem na spagetti tunczykowe :))
1 puszka tunczyka w oleju
3-4 duze cebule
2 duze zabki czosnku
1 mala paczka parmezanu
250 ml smietany kremowki 30%
pieprz ziolowy
olej z tunczyka wlewam na patelnie. do tego drobniutko pokrojona cebula. smaze
do momentu az cebula zaczyna brazowiec, dodaje posiekany czosnek i smaze
jeszcze chwile. nastepnie na patelnie wykladam tunczyka i podsmazam dopuki nie
zrobia sie ze wszystkiego wiorki. chodzi generalnie o to aby wszystko bylo
mocno przesmazone (nie spalone). doprawiam pieprzem ziolowym (baaaardzo duza
ilosc). wlewam smietane i czekam az zacznie gestniec i bulgotac. nastepnie do
tego 2 lyzeczki cukru i wsypuje cale opakowanie parmezanu. oczywiscie na
koniec odrobina soli.
pychotka.
do tego dlugi makaron spagetti i niebo w gebie :))
pozdrawiam
Sushi
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|