Data: 2004-05-15 17:42:05
Temat: Re: makaroniki
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
In <c85f42$9l4$1@inews.gazeta.pl> BasiaBjk wrote:
> Użytkownik Basiek napisał:
>>
>> Mnie tez wydaje sie, ze to raczej przepis na kokosanki (chcetnie
>> skorzystam z niego, bo tez szukalam), ale bardzo chcialabym zrobic
>> makaroniki. Z tego, co wiem, to glownym skladnikiem jest mak.
>
> Wnosisz z nazwy? ;)
> Makaroniki to ciasteczka z Francji rodem, wyrabiane z marcepanu,
> najlepsze ponoć produkowane są w Nancy.
Tak, a ściśle rzecz biorąc pochodzą z Wenecji i ich nazwa wywodzi się od
włoskiego macherone, co podobno oznacza delikatne ciasto. Jednak
skądinąd makaroniki we Francji znane były już przynajmniej w czasach
karolińskich, najstarszy przepis pochodzi z 791 r. z opactwa Cormery.
Obok klasycznych migdałowych makaronikami nazywa się też podobne ciastka
z orzechów czy jak tu podawali inni z wiórków kokosowych, zmieszanych z
pianą z białek. Nie one jednak nie mają wspólnego z makiem.
Władysław
|