Data: 2001-12-06 12:07:14
Temat: Re: makutra i miska do ciasta drożdżowego
Od: "Joanna Slocka" <a...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Konrad Brywczyński" <
> Makutra chyba służy do ucierania. Jak jesteś w stanie np. utrzeć cukier z
> żółtkiem w inny sposób, to czemu nie. Ale dlaczego maszynka do mielenia?
Widocznie całkiem opacznie przeczytałam jej opis. Zaznaczam, że ani makutry
ani tej miski do ciasta na oczy nie widziałam, stąd te pytania.
Ale jak rozumiem, mogę obyć się bez makutry, ucierając to coś w mikserze?
> A na czym ma polegać taka miska?
To taka miska z przykrywką, do której wkłada się ciasto, ona podobno
dwa razy "pyka" co oznacza że już jest dobre i odpowiednio wyrośnięte.
Pokrywka to plus bo nie mam miejsca, gdzie by solidnie
nie wiało, a podobno tego ciasta wietrzyć nie można. Pykanie to dobry
wynalazek dla takich jak ja:
Nigdy nie robiłam ciasta drożdżowego, nigdy nie widziałam
jak ono ma wyglądać, ile urosnąć, jak sie z tym obchodzić
i na dodatek nie znam nikogo kto mógłby mi pokazać.
--
Pozdrawiam
Asia Słocka
|