Data: 2001-12-06 14:32:44
Temat: Re: makutra i miska do ciasta drożdżowego
Od: "Konrad Brywczyński" <b...@w...pdi.net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Joanna Slocka" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:9unnag$l14$1@news.onet.pl...
>
> Widocznie całkiem opacznie przeczytałam jej opis. Zaznaczam, że ani
makutry
> ani tej miski do ciasta na oczy nie widziałam, stąd te pytania.
Makutra to misa z kamionki, która od wewnątrz nie jest emaliowana (to
nie jest
właściwe słowo względem ecramiki, ale ktoś napewno mnie poprawi), więc
ma
szorstkie ściaki, co ułatwia ucierania np. żółtek z cukrem, a nawet
maku.
Mak oczywiście można zemleć też w maszynce do mięsa.
> To taka miska z przykrywką, do której wkłada się ciasto, ona podobno
> dwa razy "pyka" co oznacza że już jest dobre i odpowiednio wyrośnięte.
Przerost formy nad treścią. Ciasto drożdżowe ustawia się w ciepłym
miejscu,
przykrywa ściereczką i czeka, aż urośnie (co najmniej dwa razy). Chyba
że
ktoś lubi taką mechanizację w domu i zagrodzie.
|