Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfe
ed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: małże i ośmiorniczki
Date: Thu, 28 Jun 2007 01:10:28 GMT
Organization: Dariusz K. Ladziak@Home
Lines: 23
Message-ID: <4...@n...tpi.pl>
References: <f5umbp$3u8$1@achot.icm.edu.pl>
Reply-To: l...@w...pdi.net
NNTP-Posting-Host: dkz70.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1182993346 10723 83.24.29.70 (28 Jun 2007 01:15:46 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 28 Jun 2007 01:15:46 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Forte Free Agent 1.21/32.243
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:298225
Ukryj nagłówki
On Wed, 27 Jun 2007 23:55:32 +0200, "P" <...@n...com> wrote:
>Witam.
>Zamierzam je podsmazyc z jakimś sosikiem. Polećcie jakiś sos do małż i
>ośmiorniczek. Chciałbym je podać z makaronem.
Rozgrzewasz oliwe. Wgniatasz w to czosnek w stosownej ilosci, lekko
przesmazasz (zeby puscil smak ale bez zrumienienia!). Wrzucasz robale,
czekasz az puszcza sos, mozna tez podlac troche bialym winem.
Przykrywasz, powoli dusisz az zmiekna (jak nie zmiejkna a sie
polaszczysz to pieknie sie potem pawia rzuca - dwa dni temu
przerabialem, lakomstwo mnie zmoglo i nie doczekalem az dojda).
Leko pieprzysz swiezo zmielonym pieprzem bialym i odrobina czarnego
(trzymanie pieprzu w postaci zmielonej to w ogole robota glupiego -
pieprzyc nalezy bezposrednio z mlynka), dodajesz troche masla zeby
sosik zmetnic, na wydaniu poprawiasz raz jeszcze pieprzem czarnym
prosto z mlynka - a czy do ryzu, czy do makaronu to dasz czy bez
niczego zjesz to juz twoj wybor.
Na wierch mozna dorzucic swiezej, usiekanej bazylii.
--
Darek
|