Data: 2007-06-28 01:10:28
Temat: Re: małże i ośmiorniczki
Od: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak)
Pokaż wszystkie nagłówki
On Wed, 27 Jun 2007 23:55:32 +0200, "P" <...@n...com> wrote:
>Witam.
>Zamierzam je podsmazyc z jakimś sosikiem. Polećcie jakiś sos do małż i
>ośmiorniczek. Chciałbym je podać z makaronem.
Rozgrzewasz oliwe. Wgniatasz w to czosnek w stosownej ilosci, lekko
przesmazasz (zeby puscil smak ale bez zrumienienia!). Wrzucasz robale,
czekasz az puszcza sos, mozna tez podlac troche bialym winem.
Przykrywasz, powoli dusisz az zmiekna (jak nie zmiejkna a sie
polaszczysz to pieknie sie potem pawia rzuca - dwa dni temu
przerabialem, lakomstwo mnie zmoglo i nie doczekalem az dojda).
Leko pieprzysz swiezo zmielonym pieprzem bialym i odrobina czarnego
(trzymanie pieprzu w postaci zmielonej to w ogole robota glupiego -
pieprzyc nalezy bezposrednio z mlynka), dodajesz troche masla zeby
sosik zmetnic, na wydaniu poprawiasz raz jeszcze pieprzem czarnym
prosto z mlynka - a czy do ryzu, czy do makaronu to dasz czy bez
niczego zjesz to juz twoj wybor.
Na wierch mozna dorzucic swiezej, usiekanej bazylii.
--
Darek
|